Napelemes kunyhó

Napelemes rendszert minden házra?

2021-ben a családtámogatási rendszer részeként igénybe vehető otthonfelújítási program vélhetőleg régen nem tapasztalt szintre emelkedik a „fészeképítő” kedv. Az otthonok energetikai korszerűsítése, és ezzel a napelemes rendszerek beépítése ráadásul a felújítási költségek 50%-át fedező program egyik kiemelt eleme. De vajon valósággá válik-e a minden háztetőre napelemeket álmodó jövőkép?

Napelemet bármi áron?

Azt kell mondjuk, hogy egyhamar nem – a jelenlegi technológia mellett ugyanis egyes ingatlantulajdonosoknak egyszerűen nem fogja megérni, hogy villamosenergia-szükségletüket napelemes rendszerrel fedezzék.

Ez a tény önmagában az energiazöldítés misszióját nem feltétlenül veszélyezteti. A tiszta energiára való átállás ugyanis egy olyan döntés, amit több szinten lehet és érdemes meghozni. A legalsó szint az egyes háztartások döntése; ezt azonban nagyban befolyásolja az adott háztartásban élők anyagi helyzete, az energiafelhasználás módja, az ingatlan tájolása, környezete, állapota.

Sokkal rózsásabb a helyzet, ha az ingatlantulajdonosnak nem „hozott anyagból” kell gazdálkodnia, hanem (ideális esetben már a tervezőasztalon) megteremtheti a megfelelő feltételeket a zöldenergia-működtette háztartáshoz. A háztartási méretű napelemes rendszerrel újépítésű ingatlan esetében viszonylag egyszerűen eleget is lehet tenni a „közel nulla” energiaigényre vonatkozó elvárásnak, melynek lényeges eleme, hogy az energia-ellátást legalább 25%-ban megújuló forrásból kell fedezni. (A szabályozás bevezetését fél évvel elodázták ugyan, de tudjuk jól: ami késik, nem múlik, érdemes proaktívnak lenni.)

Zöldenergia: pénzt spórol és pénzt hoz

Egy régebbi építésű családi háznál vagy társasháznál nemcsak energiahatékonysági befektetés a zöldítés, hanem az ingatlan értékét is növeli a beépített napelemes rendszer – már ha rajta hagyja értékesítés után az ingatlan korábbi tulajdonosa. Jó tudni ugyanis, hogy a napelemes rendszer amilyen könnyen (pár óra alatt) felszerelhető, olyan könnyen át is telepíthető egy másik ingatlanra. A szolár panelek élettartama legkevesebb 25 év; ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy még az 1990-es évek elején telepített, a mostaniakhoz képest kevésbé korszerű napelemek is vígan termelnek, bár az energiahozam érthető módon csökkent olyan 70-80%-osra.

Háztartási méretű napelemes rendszert általában tetőre szokás telepíteni. Ez azonban nincs kőbe vésve: a teraszon, garázstetőn is elhelyezhetők a panelek, amennyiben a tetőnél jobb benapozottsággal rendelkeznek. Sőt, ha a kertben van elegendő hely és napfény, akkor lábazatra helyezik a napelemeket, és egy mini napelempark termeli a villamosenergiát.

Ha a szándék nem elég…

Vannak azonban olyan ingatlanok, ahol hiába a jó szándék és a környezet iránt elkötelezettség: északi tájolású tetőre, erősen leárnyékolt területre, vagy olyan alacsony dőlésszögű tetőre, ahol a napelemtáblák tisztítása nem megoldott, lelkiismeretes szakember akkor sem telepít napelemes rendszert, ha az ingatlan egyébként kiváló statikai állapotban van. Még gyakoribb eset azonban, hogy az energetikai korszerűsítésnél jóval sürgetőbb egy komplett tetőfelújítás!

A zöld energiára való átállás folyamatának tehát a háztartási méretű napelemes rendszerek fontos, de korántsem kizárólagos elemei. A zöldítésre kevésbé alkalmas háztartások természetesen más úton is juthatnak tiszta energiához – a megújuló energia erőművek, mint a naperőművek, pontosan ezt a célt szolgálják. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a piaci logika szerint a jelenlegi szaldós elszámolás nem marad meg sokáig, és a fel nem használt áramot fillérekért fogják értékesíteni az árampiacon.

Hosszú távon a karbonsemlegesség letéteményesei sokkal inkább a napelemparkok, szélparkok, víz- és biomassza erőművek, vagy a zöldhidrogén telepek; a háztartási méretű napelemes rendszerek viszont az energiafüggésre nyújtanak megfelelő alternatívát. Az ASTRASUN az elmúlt évtizedben mindkét célhoz hozzájárult az általa telepített, immár több mint 200 MW összteljesítményű napelemes rendszerekkel.

PRO TIPP:

A legbiztosabb módja annak, hogy a megújuló energiákból profitáljon valaki, a zöld részvények vásárlása. Míg napelemes rendszer telepítésével – sajnos – több botcsinálta „szakember” is foglalkozik a piacon, és a körülmények sem teszik mindig lehetővé, hogy az ingatlanra telepített napelemek ideális energiahozammal termeljenek, addig a naperőművek ideális tájolással, rendszeres karbantartás mellett, biztos üzleti tervvel és várható profittal valósulnak meg és üzemelnek. Ha naperőmű-fejlesztő vállalattól vásárol zöld részvényt az ember, lényegében bevásárolja magát „cégtulajdonosnak” egy sikertörténetbe – ez nemsokára az ASTRASUNNÁL is lehetséges lesz! A piaci elemzések azt mutatják, hogy a zöld részvények kiszámítható, biztos hozammal kecsegtetnek és a részvénypiac kiváltképp stabil, feltörekvő részét képezik.