Itt van-e a válság és ha nem, mered -e tagadni?

A megújuló energia szektor a gazdaság újbóli megerősödésének kulcsszereplője lehet!

Higgadtan fogadja az Astrasun Csoport a koronavírus második hullámát hazánkban. A megújuló energetikai piac feltörekvő szereplőjének nincs is oka a pánikra, hiszen az energetikai szektort – és különösen a napenergiait – nem viselte meg a gazdaságban komoly károkat okozó pandémia-válság. Sőt, a koronavírus első hullámában elrendelt korlátozások egyik meglepő következményeként a naperőművek a levegő szennyezettségének csökkenése miatt a korábbinál nagyobb termelést produkáltak.

A karbonsemlegesség az egyetlen járható út

Fontos tapasztalat volt az is, hogy a magas légszennyezettség világszerte súlyosbította a járvány lefolyását: a tisztább levegőjű településeken kevesebb volt a súlyos eset és a halálozás. Hogy miért van mindennek kiemelt jelentősége a jövőre nézve? Egyértelműen látszik, hogy a nyugati civilizáció nem folytathatja úgy, ahol a vírus előtti időkben egy pár hétre megtorpant. A karbonsemlegesség immár nem egyfajta vágyott álom, vízió, hanem szükséges feltétel a fennmaradáshoz. A fosszilis energiák kivezetése, és a megújuló energiák általánossá válása megkérdőjelezhetetlen módszer a klímaváltozás hatásainak mérséklésére, az egészséges környezet biztosítására. A megújuló energiák tiszta levegővel járnak, a tiszta levegő pedig egészséget, jobb immunrendszert jelent. 

Idő- és szükségszerű energetikai fejlesztések

Az Astrasun álláspontja szerint bebizonyosodott, hogy az eddigi üzleti modellek – ha mégoly profi kockázatelemzés is áll mögöttük – térdre kényszerülnek, amikor az egész társadalmat érintő csapással szembesülnek. A kockázatelemzések általában számolnak a pandémia esetével – csak éppen nem veszik komolyan. Elengedhetetlen, hogy a váratlan helyzetek kezelésére megfelelő tartalékkal és stratégiával rendelkezzen a cég.

„Ha az élet citrommal dob meg, készítsünk belőle limonádét. Ennek a filozófiának az érvényesítését a piac folyamatos figyelemmel kísérésével eddig sikerrel alkalmazta a cégünk, de tény, hogy ezúttal a körülmények kedveztek a megújuló szektornak.” – állítja dr. Keresztes Attila, az Astrasun Csoport igazgatója, aki egy jó tanáccsal is szolgált a vállalkozások számára. – „A kényszerű leállás vagy lassítás hetei alatt érdemes az idő- és szükségszerű energetikai fejlesztésekre áldozni, ezek ugyanis garantáltan megtérülő beruházások. Egy, a tetőre telepített napenergia-kiserőmű a bekapcsolásától kezdve azonnal elkezdi behozni az árát, és belátható időn belül – ez tíz-tizenkét évet jelent, ami egy korrekt középtávú befektetéssel egyenértékű – nettó nyereséget jelent az áramköltségek felszámolása.”

Leépítés helyett bővítés a „napfényes” üzletben

A megújuló energia szektor a gazdaság újbóli megerősödésében és a munkahelymegtartás mellett a munkahelyteremtésben kulcsszerepet játszik. Az Astrasun Csoport azon ritka vállalatok közé tartozik, akik azonos feltételek mellett foglalkoztatták a munkatársakat a pandémiaválság első hulláma alatt, és nemhogy leépítés nem volt körükben, hanem kifejezetten bővítésre készülnek.

A naperőművek személyzetét a szabad ég alatti munkavégzés megvédte a megbetegedéstől, az irodai csapat pedig otthonról is tudott dolgozni. A nemzetközi beszállítói lánc az ágazatban nem szenvedett semmilyen károsodást az elmúlt hónapokban, az ellátás folyamatos volt. Karanténon innen és túl, munkahelyen vagy home office-ban, az energiára mindig szükség lesz, az energiamix átalakulása pedig egyre nagyobb teret enged a napenergiának.