INVERTEREK, NAPELEMES RENDSZEREK

  
Slide background
Slide background
Slide background

Sajtó hírek

Rólunk írták, sajtóhírek:

megújuló eNeRgiA

Napelemes rendszerek:  nem csupán környezetkímélő, költséghatékony is

Az ASTRASUN kifejezetten a nagyfogyasztók számára készít napelemes rendszereket, melyek a környezet kímélése mellett, hosszú távú költségmegtakarítást is nyújtanak. A befektetés évi

10-15 százalékban térül meg.  napelemes rendszer kivitelezés

A cég a hazai napelemes rendszerek  - a környezetkímélő energia robbanásszerű elterjedésében hisz. 

-  A  világpiacon  általában  elterjedtebb a vállalati napelem vásárlás, mint nálunk, mi azonban hiszünk a hazai fellendülésben - kezdi Dr. Izsó Krisztina, az Astrasun cégvezetője.

Az Astrasun  napelemek kifejezetten nagy teljesítményűek, egy napelem tábla akár 300 W áramot is képes óránként megtermelni (szemben az elterjedt 100 W-os napelemekkel). Így kisebb helyen, kevesebb költséggel lehet a napelemeket telepíteni.

Gyártó partnerük évi 1 gigawatt teljesítmény felett értékesít. A cégvezető szerint a napsütéses országokban, - amilyen Magyarország is - az olcsón megvásárolható, környezetbarát energia robbanásszerű elterjedése várható.

 

A  környezettudatosság  ma  elterjedt a fogyasztók széles körében. Ezt a válla- latoktól is elvárják, hiszen mi más fejezheti ki jobban a felelősséget a környezetért, mint az, hogy az épületek tetején jól látható módon vannak a napelem táblák elhelyezve? Ma a vállalatok jelentős összegeket költenek arra, hogy építsék az image-t, de mennyiben hiteles ez, ha nem követik tettek? A tapasztalat azt mutatja, hogy az internet elterjedésével, ma a vállalatok sokkal inkább megmérettetnek, mint korábban. Mi abban hiszünk, hogy a tettek beszélnek, nem a jelszavak.

A megítélésen felül közvetlenül hasznot is hoznak a napelemes rendszerek: a befektetés körülbelül évi 10-15 százalékos mértékben térül meg. Ez a megtérülés évről-évre magasabb lesz, mivel az elektromos energia ára 10 év alatt 260 százalékkal nőtt. Jövőre az új adók miatt pedig még magasabb lesz a profit.

Az előkészítés és a tervezés rövid folyamat. Az engedélyezés viszont hosszadalmas – érthető módon az áramszolgáltatók nehezen adják meg a hozzájárulást. Az egész körülményes eljárást ki tudjuk kerülni azzal, ha nem kötjük a hálózatra a rendszert, vagy először a hálózattól függetlenül elindítjuk, majd később csatlakoztatjuk ahhoz. A szerelés csak néhány napot vesz igénybe, és ez is többnyire csupán a tetőn zajlik. A beltéri munka pedig nagyon gyors.

Sokan pályáznak napelemes beruházásuk állami támogatására is, de a keretek végesek: ez a pályázati keret könnyen kimerül. Idén már késő pályázni, 2013- ban pedig nem tudni, hogy mennyi lesz a keret, lesz-e egyáltalán? Ha a pályázat miatt a napelemes beruházás egy évet csúszik, akkor - ha utána számolunk - ez már 35 százalékos (2013-ban még magasabb összegű) veszteség cégünk- nek, mivel drágán vásároljuk az áramot. A pályázatot körülbelül 10-15 százalékos költséggel lehet elkészíteni, beleértve az utólagos beszámolókat. Biztosítékot kell nyújtani, amire szintén forintokat kell költeni. A pályázatnak több kockázati eleme is van: egyrészt nem biztos, hogy sikerül nyerni, de jelentős költségek merülnek fel a megírással kapcsolatban, másrészt pedig kisebb hiba esetében is lehetséges, hogy részben, vagy egészében vissza kell fizetni a támogatást, illetve nem a  teljes  összeget  tudjuk  lehívni. A pályázatok jobb esetben 50 százalékos intenzitás  mellett  vannak  kiírva,  amit a  pályázat  által  generált  költségek  és a hosszú megvalósulási idő nivellálnak is. Ezzel szemben a mi megoldásunk hosszú távú megoldást kínál, kockázatok nélkül, magas megtérüléssel.

T.M.