Javában folyik az agglomeráció egyik legnagyobb megújuló energiaipari fejlesztése

Majd három tucat trafó került a bicskei napelemparkba

Az agglomeráció egyik kedvelt települése, Bicske is egyre közelebb kerül a karbonsemleges energiaellátáshoz, köszönhetően az ASTRASUN Csoport folyamatban lévő naperőmű-fejlesztésének. A város határában, a patak táplálta tó mellett fekvő, 32 hektár nagyságú területen összesen 29, egyenként 499 kWp teljesítményre képes erőmű épül.

A kivitelezési munkálatok javában folynak: a már telepített kábelek és napelempanelek után 2020. július végén és augusztus elején 35, egyenként 12 tonnás trafó is a helyére került. A teljes flotta évente összesen több, mint 22,1 millió kWh tiszta villamosenergiát termel majd, ami 5000 háztartás áramigényét fedezi. A hatékonyság növelése érdekében a napelempanelek tartószerkezeteinek zöme napkövető rendszerrel van ellátva, és csak kisebb része fix telepítésű.

Nagy mérete ellenére a napelempark szinte észrevétlenül húzódik meg a tájban, és a mezőgazdasági területek tőszomszédságában fekvő parkot máris elkezdte visszahódítani a természet. Általános tapasztalat – és ezt a 40 saját tulajdonú naperőművel rendelkező ASTRASUN csak megerősíteni tudja –, hogy a napelemparkok területén növekszik a biodiverzitás, és a talaj a természetes ugaroltatásnak köszönhetően visszanyeri korábbi termékenységét. A napelemek alatt a nyári kánikulában akár 10 fokkal is hűvösebb van, és a párolgás is jóval alacsonyabb, így a kevésbé naptűrő növények is képesek megtelepedni. A rendszer csendes működése lehetővé teszi, hogy a terület vadvilága is békében éljen a közelében, sőt – olykor vele szimbiózisban.
A tervek szerint a napelempark a 29 erőműből álló flottával 2021 végéig elkészül – a trafók mindenesetre már készen állnak a munkára!

www.astrasun.hu