Tarol a szolárbirka a naperőműben!

Napelempark-fűnyírás a legolcsóbban.
A klímaváltozás következményeként a növények aktív fázisa kitolódott – praktikusan ez azt jelenti, hogy tavasztól késő őszig gyakrabban kell gondoskodni a fűnyírásról. Naperőmű projektfejlesztőként az ASTRASUN pontosan tudja, hogy milyen komoly fejfájást okoz mindez a nagy kiterjedésű naperőművekben, ahol a félárnyékos környezetben dúsabban nő az aljnövényzet. Ha a magas fű a napelemek alját súrolja, fokozódik a tűzveszély az erőmű területén; ha pedig még ennél is magasabbra nő, leárnyékolhatja azt, és a termelés mennyiségét csökkenti.
Emiatt évente 4-6 alkalommal is intézkedni kell a fűnyírásról. A fűnyírás megszervezése azonban idő, az idő pedig pénz; nem beszélve arról, hogy a szolgáltatást is ki kell fizetni – de vajon lehet a fűnyírást minden tekintetben takarékosan megoldani?   

Lehet bizony, méghozzá birkákkal! 

Az ASTRASUN bicskei mintagazdaságában 2020 tavaszán kezdte meg a juhtenyésztést kifejezetten abból a célból, hogy a jószágok a napelemparkok füvét karban tartsák. 2022. márciustól a "szolárbirka-szolgáltatás" elérhető naperőművet üzemeltetők számára. 

OLCSÓ

Garantáljuk, hogy a piaci árnál alacsonyabb összegért lesz egész évben nyírt füve!
Egy, a napelempark területére tavasztól őszig telepített birkanyáj önjáró módon gondozza a füvet, és folyamatosan kurtítja az aljnövényzetet. Mindössze a kerítés mellett növekvő gazt szükséges nyírni, ezt a feladatot azonban – a birkák gondozásával együtt – Társaságunk ellátja.

BIZTONSÁGOS

A birkás fűnyírás biztonságos!
A hagyományos módszerekkel végzett kaszálás után maradó kaszálék kiszáradva könnyen meggyulladhat, és egy ebből eredő tűz óriási károkat okozhat a naperőműben. Szolárbirkáink azonban egyből fel is dolgozzák, ami lelegeltek, és a végtermék nemhogy nem gyúlékony, de bizonyítottan jót is tesz a talajnak.

KÖRNYEZETBARÁT

A szolárbirkás fűnyírás a leginkább környezetbarát megoldás egy naperőműben. Nincs zajszennyezés. Nincs károsanyag-kibocsátás. A birkanyáj jelenléte gazdagítja a biodiverzitást a naperőműben, termékenyebbé teszi a talajt, elősegíti új fajok megjelenését a területen. Erősíti a vállalat környezeti elkötelezettségének üzenetét!

Kérjen ajánlatot!

Komplex szolgáltatás!
  • Márciustól novemberig
  • 30-40 birka / hektár (a gyep összetételétől függően)
  • Rendszeres felügyelet
  • Mobil akol
  • Öntöltő itatóvályú
  • Nyalósó
  • Kerítés menti területek karban tartása hagyományos módszerekkel
* Ajánlatunk megfelelő adottságokkal rendelkező naperőműre vonatkozik, ahol biztonságosan lehet birkát legeltetni.
Minden esetben előzetes terepszemlét tartunk. Az ajánlat nem teljeskörű, a megvalósult szolgáltatás a részletek függvényében változhat.

Igaz-e, hogy a birka felugrik a napelemre?

Nem igaz! A valóságban...

A birka egyáltalán nem egy ugróbajnok. Sőt, ami azt illeti, nem is akar felugrani a napelemre - ilyen ambíciója talán a kecskének van.

Igaz-e, hogy a hullott birkaszőr eltömíti az invertert?

Nem igaz! A valóságban...

A juhok gyapja azért olyan értékes alapanyag, mert szinte egyáltalán nem hullik. A modern inverterek pedig teljesen zártak.

Igaz-e, hogy a birka megrágja a kábelt?

Nem igaz! A valóságban...

Soha még csak hasonlót sem tapasztaltunk. A juhok meglepően válogatósak tudnak lenni, a műanyag és a fém pedig nincs az étlapjukon. Egyébként igényes napelemparkban nem lógnak a kábelek!