Megújuló energiaforrások (kép: Pixabay)

Vesztésre áll a fosszilis energia a megújulókkal szemben

Szimbolikus mérföldkövet jelent 2020 a megújuló energiák használatára való átállásban: az EU teljes villamosenergia-termelésében az első félévben már nagyobb részük volt a nap-, szél-, víz- és biomassza erőműveknek, mint a fosszilis energiahordozókra (szén, gáz, kőolaj) építőknek. Az idei első hat hónapban a teljes villamosenergiatermelés 40%-át tette ki a megújuló forrásokból származó energia, míg a fosszilis energiahordozók 34%-át termelték a fogyasztásnak.

Mindezt egy független elemző szervezet – think-tank, ún. agytröszt –, az EMBER – Coal to Clean Energy Policy hozta nyilvánosságra 2020. júliusban, rámutatva a nap- és szélerőművek egyértelmű előretörésére is. Ennek köszönhetően az EU 27 országában a villamosenergiaszektor széndioxid-kibocsátása körülbelül 23%-kal esett vissza, ami 76 millió tonna károsanyagtól mentette meg a légkört.

Gyorsuló változások

Minden jel arra mutat, hogy összességében az Európai Unió országaiban gyorsabban folyik a megújuló energiatermelésre való átállás, mint gondolták. Lássunk néhány beszédes adatot a jelentésből!

2020 első felében a megújuló energiák kihasználása 11%-os emelkedést mutatott, és a több, mint egy tizedes gyarapodásért elsősorban a nap- és szélerőművek telepítése felelt.

A naperőművek vitték a prímet a megújuló energiaszektor előretörésében: 16%-kal több energiát termeltek az előző évhez képest, míg a szélerőművek 11%-os, a vízerőművek 12%-os növekedést mutattak. A bioenergia 1%-kal nőtt a fogyasztási mixben, de a rendelkezésre álló adatok meglehetősen bizonytalanok.

A fosszilis energia felhasználása 18%-kal csökkent 2020 első felében, amiben közrejátszott az is, hogy a covid-19 okozta lezárások, valamint az enyhe január és február miatt 7%-kal csökkent a villamosenergia-igény. 

Coal to clean

A legnagyobb csökkenést a fosszilis energiák közül a szén szenvedte el az utóbbi egy évben: az EU 27 országának villamosenergia-termelésében 32%-kal esett vissza az aránya.

Európában az utóbbi egy évben Portugália aratta le a szénmentesség babérjait, ugyanis hónapokig tartó szénmentességének köszönhetően 95%-os csökkenést ért el a területen. Az ország 2021 novemberéig végleg bezárja két utolsó szénerőművét is. Spanyolország pedig júniusban új légszennyezettségi határértékeket vezetett be, de még ezelőtt több mint felére csökkentette a szén felhasználását: az országban március óta egyáltalán nem működnek szénerőművek.

Szeles első negyedév, napos második negyedév jellemezte Európa legtöbb országának időjárását: részben ennek is tudható be, hogy a szél és a napenergia példa nélkül álló előretörést ért el az energiapiacon. Hat hónap alatt a szél és a napkitermelés Dánia teljes termelésének 64% -át, Írországban 49% -át és Németországban 42% -át érte el. Magyarországon ez az arány jelenleg 8%. Az ASTRASUN büszke arra, hogy a hazai átállás részese lehet!

Mindezek a változások világosan mutatják: a karbonsemleges jövő egyre inkább realitás lesz.