Öreg napelem nem vén napelem – újrahasznosítás előtt újrahasználás

A napelempanelek újrahasznosításának kérdése régóta foglalkoztatja a környezetvédőket és a megújuló energetikai iparág szereplőit egyaránt. Egy korábbi blogcikkünkben az alapokkal már foglalkoztunk: a szolárpaneleket a bennük lévő értékes nyersanyagok miatt nemcsak előírás, de érdemes is újrahasznosítani, ám az ehhez szükséges élőmunka – t.i. a szerelés – erősen megdrágítja a folyamatot.

A kifejezetten napelem-panelek újrahasznosításával foglalkozó cégek a hulladékként átvett napelemek közel 95%-át tudják jelenleg feldolgozni. Ez pedig nem is rossz arány: csak összehasonlításképpen, egy mosógép esetében ugyanez a szám 70% körüli lenne.

A trendek tehát azt mutatják – ahol a szükség, ott a segítség alapon is –, hogy a napelempanelek újrahasznosítására a technológia hamarosan megnyugtató megoldást fog kínálni. Addig is számos előremutató kezdeményezés folyik a világban, melyek a még működőképes, de hulladékként leadott napelemek hasznosítását célozzák. Íme a kedvenceink:

Okoseszköz-töltőállomás

Egy 20 éves napelem már nem teljesít 100%-osan, de 75-80%-on még megbízhatóan „elketyeg”. Alapos tisztítás és felújítás után egy német startup ezekből olyan napelemes töltőállomásokat készít, amelyekkel az utcán, egy fesztiválon vagy akár egy strandon elektromos hálózati kapcsolat nélkül is tölthetőek az okoseszközök. A fiatal csapat a rendezvénypiacon népszerűvé vált mobil töltőállomásai mellett jótékonysági munkát is végez: harmadik világbeli országok elszigetelt közösségeit látják el okoseszköz-töltőállomásokkal.

 

Napelem-crafting

Bár a designban és az építészetben a napelem-panelek immár önálló elemként is megjelennek, ezekhez nem feltétlenül szükséges új, vagy akár újszerű napelem. Egy napelem-tetejű pergola még akkor is utánozhatatlanul hangulatosan ereszti át a fényt, ha energiatermelésre alig, vagy egyáltalán nem fogható. A napelem tetejű gépkocsibeálló fénykorában talán gyorsabban töltötte az elektromos autót, de az újrahasznos napelemek is jó szolgálatot tesznek – ha másképp nem, az eső ellen. Egy napelem-panelekből álló kerítés pedig energiatermelés nélkül is megvéd a kíváncsi tekintetek elől. A napelempanelekből készült művészeti alkotások, installációk, szobrok fontos üzenetet közvetíthetnek, miközben attraktív látványosságot is nyújtanak.

Napelemes misszió

A kaliforniai Working for the Son Solar (WFTSS) nevű szervezet a jótállási idejükön túli, de még működőképes adomány-napelemeket önkéntes küldetésekre juttatja el: talán kevesebb energiát termelnek a panelek, de a missziókon minden energia számít. A szervezet részben forprofit tevékenységet is folytat – használt, felújított napelemeket értékesítenek naperőművek javításához, illetve magánfelhasználásra –, a bevételt azonban visszaforgatják a jótékonyságba; például hátrányos helyzetű családok számára másodkézből szerzett alkatrészekből épített napelemes rendszerekbe.