A naperőművek gigászai: rekorder napelemparkok a nagyvilágban

A napenergia a megújuló energiaipar húzóágazata, így nincs is abban semmi meglepő, hogy az elmúlt évtizedben sorra dőltek a naperőmű-rekordok szerte a világban. Különösen a glóbusz napfényesebb (sivatagos) tájain – Kínában, Indiában, az Arab Emirátusokban, és persze Amerikában – fogták munkára a napsugarakat gigantikus napelem-parkokkal. Lássunk tíz csúcsra törő létesítményt!

A dobogósok: 1100 MW fölött

A Pavagada Solar Park csak pár hónapja taszította le trónjáról a korábbi csúcstartót: az indiai Karnatakában üzemelő naperőmű-óriás teljesítménye 2050 MW, amit 5200 hektárnyi  földterületen termel a 2016 és 2019 vége között négy ütemben felépített napelempark. 

Korábban a naperőművek császára a kínai Tengger Desert Solar Park volt, amit találóan a Nagy Kínai Fal mintájára a Nagy Szolár Falnak neveznek. A monstrum 1547 MW villamosenergiát termel, és 3,2%-át fedi le a Tengger sivatagnak. A létesítményt 2012-ben kezdték el építeni, és 2017-ben helyezték üzembe. Ma több, mint 600.000 háztartást lát el árammal.

A 40 négyzetkilométeren telepített Bhadla Solar Park az indiai Rajahstanban található: a végső cél, hogy a teljesítményét négy ütemben 2255 MW-ra fejlessze a projekten dolgozó, négy vállalatból álló társulás. Eddig „csak” 1515 MW-ra képes, de így is bekerült a legnagyobbak élmezőjébe.

Az Egyesült Arab Emirátusok büszkesége, az Abi Dhabiban található Sweihan Photovoltaic Independent Power Project a maga 1177 MW termelésével éppen csak lecsúszott a dobogóról. Az 7,8 km2 területen elterülő erőmű, aminek a gazdaságos fenntartását különleges formatervezéssel érték el, több, mint 190.000 otthont lát el 2019. áprilisi átadása óta.

A középmezőny: 1000 MW körül

Szintén Kínában található a Datong Solar Power Top Runner Base, mely jelenleg 1070 MW teljesítményre képes, és további 600 MW-tal tervezik bővíteni. Shanxi tartomány Daton városában hét 100 MW-os, öt 50 MW-os, és néhány kisebb kapacitású projekt jelenti a fejlesztést. 2016-ban már 1070 MW-ot volt képes termelni a naperőmű-flotta. A napelempark érdekessége, hogy felülről nézve mókás pandákat rajzolnak ki a napelemsorok és a körülöttük futó utak.

Nem kell szerénykednie a Kurnool Ultra Mega Solar Parknak sem a maga 1000 MW-jával. Az indiai létesítmény csaknem 23 négyzetkilométeren terül el Kurnoolban. Több, mint négymillió napelempanelt telepítettek a parkba, melyek egyenként 315 és 320 W között termelnek villamosenergiát. A telep több, mint 8 millió kWh elektromosságot képes előállítani egy-egy napsütéses nap alatt, ami elegendő lenne a teljes Kurnool körzet áramigényének fedezésére.

További „hűha”-napelemparkok

A kínai Longyangxia Dam Solar Park 850 MW teljesítményével 200.000 háztartást lát el elektromos árammal. A Tibeti-fennsíkon 27 négyzetkilométeren telepített naperőmű, közel négymillió napelempanelt „dolgoztat”. A napelempark első üteme 2013-ban lett kész, de teljes egészében 2015-ben adták át. Érdekesség, hogy a naperőmű egy hibrid rendszer része: integrálták az 1280 MW teljesítményű Longyangxia vízerőműbe.

Alig maradt le az Enel Villanueva PV Plant Mexikóban: a naperőmű több mint 2,5 millió szolár panelével 828 MW termelésére képes. A mexikói félsivatagos környezetben 2400 hektáron telepített naperőművet 2018 szeptemberében helyezték teljes kapacitásával üzembe: azóta évente 2000 GWh elektromos áramot termel. A naperőműhöz egy kísérleti program is kapcsolódott, aminek során az építési folyamatba digitális technológiákat vontak be: GPS-irányítású gépeket a földmozgatásra, drónokat 3D topográfia előállításához, és a panelek installálásához robotokat.

Naperőmű-óriások területén Kína egyértelműen élen jár: a Ninghszhia-Yanchi kerületben, Gaoshawo közelében harmadik éve termel a Yanchi Solar Park, ami 820 MW körüli teljesítménnyel büszkélkedhet.

Már a nevében is méltán „nagyzol” a 750 MW-os Rewa Ultra Mega Solar Park, amelynek az indiai Mashya Pradesh ad otthont (a teljes napelempark területe 1500 hektár). A 750 MW-ot három, 250 MW teljesítményű naperőmű ereje adja össze.