Küszöbön álló innovációk a magyar naperőmű-piacon

A napelemparkok kapcsán megvalósítható innovációkra - legyenek azok kézenfekvő, egyszerű ötletek vagy éppen merészebb, beruházást igénylő fejlesztések - számos jól adaptálható példát találhatunk a nagyvilágban. Ennek ellenére a hazai naperőművek leginkább a jól bevált recepteket követik. Az Astrasun igazgatója, dr. Keresztes Attila a különutas lehetőségekről beszélt a vele készített interjúban. 


Többek között szó esett arról, hogy több ezer hektárt lehetne bevonni a mezőgazdasági művelésbe, ha a napelemparkok területét is kihasználnák agrár célokra - az efféle törekvésekhez a magas állványzatra telepített naperőművek kiválóan alkalmasak, hiszen elég teret adnak a termesztéshez.

Barnamezős beruházásoknál a napelemparkok képesek rehabilitálni az adott területet: nemcsak a legalább negyedszázados pihentetés, hanem a gazdagodó biodiverzitás is gyógyítja a termőtalaj sebeit, alkalmassá téve azt a későbbi mezőgazdasági felhasználásra; aki nem csak a profitot, hanem a fenntarthatóságot is szem előtt tartja, az tudatosan fordít energiát a természetes regenerálódási folyamat erősítésére. 

A napelemparkok kivitelezésére fordítható területek száma Magyarországon folyamatosan csökken. Már rendelkezésre áll a technológia, amivel vízfelszínre lehet biztonságosan telepíteni naperőművet - a tájsebek elkerülése végett víztározók és bányatavak jöhetnek szóba, de jó tudni: a vízi naperőművek éppúgy képesek a vízi világot regenerálni, mint szárazföldi elődeik a talajt. Erről később egy külön posztban esik szó.