A halak búvó- és ívóhelyre lelnek a szolárpanelek alatt. (Kép: Pixabay)

Vízen lebegő naperőművek / 2. – Megújuló energia védi a fogyatkozó vízkészleteket

Az Astrasun Csoport Magyarországon elsőként készül mintaprojektként úszó napelemparkot megvalósítani. Blogposzt-sorozatunk második részében a vízi napelemparkok ökológiai hatását elemezzük.

Tereprendezés nélkül, természetes hűtéssel

Az egyik legnagyobb előnye a vízi napelempark építésének, hogy azonos nagyságú szárazföldet meghagy a művelésnek, méghozzá úgy, hogy a tereprendezést is megspórolja a telepítéshez. A víz alternatívát jelent a napelemek egyszerű hűtésére, ráadásul a vízfelületnek a benapozottsága is akadálytalan – mindez érezhetően növeli a hatékonyságot. Egy kerti medencében folytatott marokkói kísérlet rámutatott, hogy azonos nagyságú szárazföldi rendszerhez képest a vizsgált vízre telepített panel átlagosan 2,33% -kal hatékonyabbnak bizonyult a 10 napos tesztidőszak alatt, ám a napelemparkok esetében ez a differencia akár 10%-os is lehet a szolár-szigetek javára.

Mint a fedő a fazékon

A nagyobb hatékonyságért és a jobb helykihasználásért cserébe a tavon lebegő napelemek – hasonlóan a fazékra helyezett fedőhöz – megakadályozzák a víz párolgását, és ezáltal óvják az értékes vízkészletet is. Különösen fontos ez azokon a száraz, akár félsivatagos területeken, ahol a mezőgazdasági termeléshez szükséges öntözést épített víztározókból biztosítják, hiszen pontosan ott őrizik meg az értékes vízkészletet, ahol a legnagyobb szükség van rá! A napelemek jelenlétének jótékony hatása a víz tisztaságán is tetten érhető: az árnyékolásnak köszönhetően kevesebb az alga, a több árnyék pedig a halaknak nyújt búvó- és ívóhelyet.

Duplán hasznosuló erőforrás

Az előnyök a vízi napelempark méretével egyenes arányban nőnek: minél nagyobb vízfelületen helyeznek el napelempaneleket, annál jobban érvényesül a víz hűtőhatása, hasonlóan a napelempanelek párolgást akadályozó és tisztító hatásához.

Az úszó naperőmű végeredményben egy meglévő erőforrás kihasználása oly módon, hogy a kihasználás nem elvesz, hanem egyenesen hozzátesz az eredeti forráshoz. A technológia Magyarország számára is komoly üzleti potenciált jelent

A vízi napelemparkok hazai alkalmazásáról szól vízi naperőmű-sorozatunk záró darabja.