Nikolaj Erema képe a Pexelsről. Görögország

Erőteljes kezdést tervez az Astrasun Csoport a görög piacon

A napsütés nemcsak a turistákat csalogatja Görögországba, hanem a napelemes szakma képviselőit is: befektetőket, projektfejlesztőket, forgalmazókat a világ különböző tájairól – közte az Astrasun Csoportot is, hiszen a vállalat 300 MW naperőmű építését tervezi hellén tájakon.

A Solar Future Greece 2020 konferencián a méltán híres görög napsütésben rejlő potenciált elemezték a fórumon részt vevő piacvezető cégek képviselői. Az Astrasun csoport nemzetközi szinten is jelen van a megújuló energetikai fejlesztésekben, és figyelemmel kíséri a szakmai folyamatokat. Bár a pandémiás helyzet idén ellehetetlenítette a nagy konferenciákon való személyes jelenlétet és kapcsolatépítést, a szervezetfejlesztésre irányuló nemzetközi ELITE képzés mellett a Társaság rendszeresen képviselteti magát virtuális rendezvényeken.

Legutóbb a Solar Future Greece 2020 virtuális konferencián vett részt az Astrasun, ahol a hasznos interaktív előadások mellett networkingre is lehetőség nyílt. Az Astrasun Csoport a rendezvényen tájékozódott a görög napenergia piac kínálta fejlesztési-befektetési lehetőségekről és kihívásokról, az elmúlt pár év tapasztalatairól és az előrejelzésekről, valamint a technikai trendekről, innovációkról.

A napfényes Görögországban jelenleg az energiaigény 7%-át képesek napenergiával fedezni, és 2030-ig 7,7 GW napi össztermelésre képes napelemes rendszert szeretnének fenntartani az országban. A görög kormány megújuló energetikai tenderek meghirdetésével támogatja a naperőmű-fejlesztések megvalósulását és gyarapodását. Bár a legutóbbi tenderre idén Görögországban is kifejezetten alacsony licitek érkeztek (az átlag 48,51 EUR / MWh volt), az előrejelzések szerint a naperőművek 2030-ban 58 EUR / MWh tudják értékesíteni a tiszta energiát. A konferencia tanulsága szerint Görögország a nagyobb – legalább 10 MWp teljesítményű – szolár és hibrid projektek terepe lesz.

Az Astrasun Csoport az online konferencián kihasználta az alkalmat szakmai és üzleti kapcsolatainak bővítésére. Bízunk benne, hogy a történetnek már az elkövetkező hónapokban kézzel fogható folytatása is lesz: az Astrasun Csoport 300 MW erőmű építését tervezi Görögországban.

 

Felhasznált fotó: Nikolaj Erema, Pexels / Görögország