Nagyüzem, nagy energia

Tiszta energia, tiszta haszon! - Nagyüzemi energiazöldítés

Egy termelőüzem számára a tiszta energiák használata elsősorban nem környezetvédelmi, hanem energiahatékonysági, így költség-megtakarítási kérdés – egy többszörösen is megtérülő befektetés, hiszen az energián megtakarított pénzt a termékfejlesztésre lehet fordítani.

És ha ez még mindig nem lenne meggyőző érv, kommunikációs szempontból is a megéri a váltás: ha egy üzemben tiszta energiát használnak, az ott gyártott, megmunkált, termelt, vagy akár csak tárolt áru egyfajta hozzáadott értékkel gyarapodik.

Teljes önellátás hibrid rendszerrel

Felmerül azonban a kérdés, hogy egy üzemi napelemes kiserőmű vajon teljes mértékben fedezni tudja az adott egység igényeit? Nos, egy nagyfogyasztó esetében ezért nem feltétlenül tennénk tűzbe a kezünket. Ha az üzem valóban teljes önállóságra vágyik az energiaellátásban, és nem szeretne a hálózatból vételezni áramot, akkor egy hibrid rendszer fogja hosszú távon és sokoldalúan szolgálni a céljait. 

A hibrid rendszer a megtermelt energia hasznos elosztásáról képes gondoskodni: a napelemek nem egyenletesen termelnek, hiszen „munkájukat” az időjárás, az évszakok és a napszakok is befolyásolják. Ennek kiegyensúlyozására az energiatöbbletet valamilyen módon tárolni szükséges azokra az időszakokra, amikor hiány van belőle. Ez történhet úgy, hogy a felesleges villamosenergiát a hálózatba adja le a rendszer, majd onnan később visszavételezi a felhasználó; vagy tárolható a villamosenergia erre szolgáló akkumulátorokban is; még jobb, ha a szigetüzemű, az akkumulátorokat töltő napelemek mellett hálózatra csatlakozó napelemes rendszer is van. Ez utóbbi megoldás előnye, hogy pontosabban tervezhető, és lényegében nullára redukálja az áramszünet esélyét.

 

Az Alföldi Tej üzemi napelemes rendszere - ASTRASUN, 2016

 

Biztos energiaellátás, kiegyensúlyozott fogyasztás

Egy hibrid rendszer alkotóelemei támogatják és kiegészítik egymást: tisztán napelemes üzemnél az inverter a napelemek által termelt energiát közvetlenül használja a fogyasztók táplálására és az akkumulátorok töltésére, de van lehetőség hálózati üzemre váltásra is. Amikor viszont a rendszer vegyes üzemben van, akkor az inverter a napelemek által termelt energiát kiegészíti a hálózat energiájával; ha pedig plusz energiára lenne szükség, azt a korábban feltöltött akkumulátorok biztosítják.

A rendszer elegendő energiát termel ahhoz, hogy üzemidő alatt a telephely céljait szolgálja, míg üzemzárást követően a nem használt energiát akkumulátorokba termeli. Ezáltal a megtermelt energia egy részét az üzem területén található nagyfogyasztók (munkagépek, gyártósorok stb.) közvetlen, biztonságos kiszolgálására lehet fordítani, míg az akkumulátorokkal eltárolt többlet energia a targoncák, elektromos autók töltésére hasznosulhat. Egy ilyen hibrid rendszer a többletenergiát belső felhasználásra eltárolja, és ezáltal kiegyensúlyozott, gazdaságos fogyasztást biztosít.

Energiahatékonyság, költséghatékonyság, bevételnövelés

Az üzemi napelemes rendszerek megtérülési ideje jellemzően rövidebb, mint a naperőműveké vagy akár a háztartási rendszereké. A tiszta energiákra való áttérést ráadásul nem is feltétlenül szükséges teljes egészében „saját zsebből” finanszírozni, hiszen számos pályázati forrás, vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre a beruházás megvalósításához. Az energiaköltségek radikális csökkenése azonnal megjelenik tőkeként – ezt okosan felhasználva adott a lehetőség szintet lépni a vállalkozás számára!

Az ASTRASUN nagy gyakorlattal rendelkezik üzemi nagyfogyasztók napelemes projektjeinek megvalósításában: terveztünk, engedélyeztettünk és kiviteleztünk kiserőműveket magtárra, hűtőházra, raktárcsarnokra egyaránt. Ha hasonló beruházást tervez, állunk rendelkezésre a forrásteremtési tanácsadástól egészen a kulcsrakész rendszer átadásáig!