HMKE rendszer tetőn

Otthonfelújítási programban korszerűsítene?

Ezt érdemes tudni a napelemes rendszerekkel kapcsolatban! Az előző években számos háztartás korszerűsítését segítette elő a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó uniós támogatás.

Ez a pályázat lezárult, a fészeképítők azonban nem maradtak segítség nélkül: 2021-ben elindult az otthonfelújítási támogatási program. Az ASTRASUN összeszedte azokat a legfontosabb tudnivalókat, melyeket napelemes rendszer támogatásához lehet igénybe venni.

 

  1. A támogatás alapvetően a családtámogatás, az igénybevételére azok jogosultak, akik legalább egy (25 év alatti) saját vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek meglévő otthonukban, amely lakóhelyükként van feltüntetve a hatósági igazolványon. Egy család (ideértve a gyermeküket egyedül nevelőket is) a támogatást egy alkalommal, egy ingatlanra veheti igénybe. A támogatás igényelhető a CSOK-al és a falusi CSOK-al is, de kettősfinanszírozás nem lehetséges. Ugyanakkor a Lakástakarék pénztárral és a Babaváró hitellel egyszerre is felhasználható. A támogatás feltétele továbbá a minimum egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony és a köztartozás-mentesség.

 

  1. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a támogatás a költségeknek maximum a felét, maximum 3 millió Ft erejéig fedezi, és a felújítást követően, utólag ítélik oda az igénylőnek. Vagyis a felújítási munkák elvégzéséhez már rendelkezésre kell állnia a teljes összegnek, amit az otthon korszerűsítésére szán az ingatlantulajdonos. Erre a célra kedvező feltételekkel kínálnak hitelt a pénzintézetek.

 

  1. A támogatás 50-50%-ban oszlik el az anyagköltség és a munkadíjak között – ha a munkadíj arányaiban kevesebb részét képezi a számlával igazolt összköltségnek, akkor a nyersanyagköltségnek is annyival kisebb részét támogatják.

 

  1. A felújítást követően a nyersanyagok vásárlását és a felújítási munkák elvégzését igazoló számlák birtokában lehet igényelni a támogatást, amit a támogatói okirat kiállítását követően 5 napon belül már utalnak is. A pályázati folyamat ügyfélkapu birtokában akár teljesen online is végezhető.

 

  1. A támogatás az otthon korszerűsítését célzó többfajta felújítási munkára kiterjed (pl. hőszigetelés, festés, nyílászáró-csere, stb). Ezek között szerepel, és igen népszerű a megújuló energia – napkollektor, napelemes – rendszer telepítése és cseréje. A részletes lista a pályázati tájékoztatóban olvasható.

 

  1. A költségek és az ütemezés kalkulációjánál egy fontos tényezőt vegyünk figyelembe: az egyik, hogy 2021. június 30. után nem képezhető szaldó az elektromos energiafogyasztás elszámolásában. Ezt a rendkívül vonzó, akár „nullás számlát” eredményező rendszert a második félévtől a bruttó elszámolás váltja fel. Aki tehát a program keretében telepít ingatlanára napelemes rendszert, azt érdemes minél hamarabb elvégeztetni, hogy június 30-ig megszülessen a szerződés a kész rendszerről a szolgáltatóval. Praktikusan ez azt jelenti, hogy a rendszert még tavasszal meg kell rendelni!

 

  1. A költségvetés szempontjából szintén szem előtt kell tartani, hogy a rendelet szerint a napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számlában feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget. Egy kisebb, 3 kWp napelemes rendszerre tehát maximum 3x450.000 Ft-ot (1.350.000 Ft-ot) számolhat el a támogatást igénylő a programban. Ha a tervezést, engedélyezést és telepítést a vállalkozó – például – bruttó 300.000 Ft-ért végzi, akkor az anyagköltségből (napelempanelek, inverter, villamos anyagok és kábelek, rögzítés, stb.) is csak 300.000 Ft lesz a támogatás alapja. Ha semmi más felújítási munka nem történik az ingatlanon, a számla alapján megítélt támogatás 2­*150.000 Ft lesz.

 

  1. Nem mindegy az sem, ki végzi a felújítási munkálatokat és mikor fejezi be: a támogatást igénylő és a kivitelező között nem állhat fenn rokoni kapcsolat, a számla kiállítása és a munkálatok befejezése között pedig maximum 60 nap telhet el.

 

Elképzelései megvalósításában állunk rendelkezésére!