Láng, napelemtűz

Tűz, tűz! Tűzveszélyes-e a napelem, és ha igen, miért nem?

A média szerencsére nem bővelkedik égő napelemes rendszerről szóló hírekben, de egyetlen megelőzhető tűzeset is több, mint elég, emellett az ilyen kirívóan ritka alkalmakról szóló tudósítások is képesek komoly bizalomvesztést okozni a napenergia irányába mind a felhasználók, mind a befektetők felől. De vajon jogos-e a félelem?

Kigyulladhat, mert elektromos, és éghet, mert éghető

Alapvetésként leszögezhetjük, hogy MINDEN elektromos berendezés lehet tűzveszély potenciális forrása, a konyhai kisgépektől az ipari berendezésekig. Ez alól a napelemes rendszerek sem kivételek, legyenek azok háztartási méretűek vagy naperőmű részei. Emellett a napelemek nem tűzállóak, így egy bármilyen eredetű tűz helyrehozhatatlan károkat fog okozni a panelekben. Ha egy napelem kigyulladt vagy jelentős tűzhatás érte, egészen biztosan cserélni kell. Tegyük azonban hozzá rögtön: a napelemes rendszerekre egyáltalán nem jellemző a tűzveszély! Az ilyen tűzesetek hátterében túlnyomó többségben elkerülhető emberi mulasztás áll.

Mulasztások és rossz döntések a háttérben

Egy angol tanulmány – amit a BRE National Solar Centre végzett – 80 napelemtüzet vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy a tűzkár általában rossz tervezésre, hibás telepítésre, hanyag üzemben tartásra, illetve bevizsgálatlan, rossz minőségű termékek használatára vezethető vissza. A karbantartás első lépése éppen ezért az ASTRASUN részéről mindig az, hogy felmérjük ezeknek a mulasztásoknak, rossz döntéseknek a meglétét.

Rés a pajzson: a légrés

Alapvetően kétféle napelemtűzről beszélhetünk: ha a tűzforrás a rendszeren belül található, illetve ha a tűzforrás kívülről támadja a rendszert. Előbbihez leggyakrabban egy elektromos ív keletkezése vezet. Nagyon lebutítva, elektromos ív akkor keletkezik, amikor a levegő ionizált molekulái képesek vezetni egy légrésen keresztül a villamos energiát – az ilyen elektromos ívek váltóárammal működő rendszerekben kevésbé alakulnak ki, mert a feszültségingadozás nem kedvez nekik. A napelempanelen belül azonban egyenáram folyik: a feszültség állandó, az ív ezáltal fenn tud maradni. Ha pedig elég erős, már képes megolvasztani, illetve lángra gyújtani a körülötte lévő alkatrészeket.

Légrés hiányában azonban ezek az elektromos ívek, kisülések egyáltalán nem tudnak létrejönni! A csatlakozók légmentes, tökéletesen szigetelt, a korrodálódást és szennyeződést kizáró bekötése a rendszerbe pedig nem boszorkányság, hanem szimplán profizmus kérdése. Egy minőségi alapanyagokból álló, szakszerűen telepített napelemes rendszer garantáltan nem fog lángra kapni elektromos kisülés miatt.

Amikor a tűz kívülről támad

Lássuk a másik lehetőséget, amikor a tűz kívülről „támad”: ilyenkor lehet bármilyen minőségi, jól karbantartott napelemes rendszere az embernek, a tűz terjedésében éghető anyagként részt fog venni. Egy naperőműben például nagyon is életszerű, hogy a szomszédos telken zajló parlagégetés során a kiszáradt fűre átterjed a láng, és ez lobbantja lángra a napelempaneleket. (Ezért is tartjuk fontosnak az aljnövényzet folyamatos kurtítását, amit legeltetésssel látunk el saját napelemparkjainkban – így a fűnek esélye sincs olyan magasra nőni, hogy kiszáradva komolyabb lángokat eredményezzen.) Azt talán mondani se kell, hogy a tetőtérben a napelemektől függetlenül is keletkezhet terjedésre képes elektromos tűz.

Biztonsági kameránk felvételén jól látszik, milyen szép "angol gyepet" prezentáltak birkáink

Biztonsági kameránk felvételén jól látszik, milyen szép "angol gyepet" prezentáltak birkáink

Az ASTRASUN naperőmű üzemeltetőként és karbantartóként vállalja a tűzesetek megelőzésére szolgáló felmérést, kockázatelemzést, valamint a lehetséges kockázati tényezők felszámolását. Saját naperőműveinkben, valamint az általuk telepített napelemes rendszerekben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne legyen „rés a pajzson” a tűz számára.