Klímabarát vakáció - a repülés a legszennyezőbb

Klímabarát nyaralás - tippek vakációtervezéshez

A klímaváltozás Európában hosszabb és forróbb nyarakat eredményezett, melyeket (szintén a klímaváltozás hatására) gyakran extrém időjárási jelenségek, felhőszakadás, jégverés, villámárvíz vagy szélvihar tarkítanak. A nyaralás részben segít átvészelni a hőség okozta megpróbáltatásokat, részben viszont a turistaáradat egyértelműen súlyosbíthatja a klímaváltozást. Aki a nyaralás élményét meg szeretné őrizni az unokáinak is, válassza a klíma- és környezettudatos utat, pontosabban utazást!

Az utazás legnagyobb CO2 kibocsátója: a közlekedés

A klímatudatos nyaralás alapvetően a vakáció alatt hagyott karbonlábnyom méretét igyekszik minél kisebbre venni. Rossz hír a világcsavargóknak, hogy ez egy belföldi nyaralással érhető el a legjobban, hiszen a helyváltoztatással kapcsolatos legnagyobb ártalom leginkább a közlekedéshez kapcsolódó CO2-kibocsátás. Ebből adódik, hogy minél közelebbi az úti cél, annál kisebb lesz a nyaralás okozta környezetszennyezés.

Ha azonban nem tudunk lemondani a külföldi utakról, tartsuk szem előtt a CO2-kibocsátási rangadó sorrendjét: ebben a kétes dicsőséggel járó versenyben a repülő szerezte meg a dobogó legfelsőbb fokát, ez után következik a belsőégésű motorral hajtott személyautó, majd a busz és végül a vonat (a hajók a személyszállításban csak elhanyagolható szerepet játszanak, ezért velük most nem foglalkozunk).  A vasút ráadásul képes volt tizenkilencre lapot húzni, és ma már a dízelmozdonyok helyett egyes vonalakon – Németországban – hidrogén-akkumulátor hajtású motorvonatok futnak.

Tartsuk szem előtt, hogy minél kevesebben utazunk egy járműben, annál nagyobb a karbonlábnyom. A telekocsi-mozgalom a személyautók környezetszennyezését kívánja féken tartani. Aki egyébként is könnyen barátkozik útitársakkal, az Oszkár vagy a BlaBlaCar kínálta utazási módszerrel nemcsak a környezetet védi, de értékes új kapcsolatokat is építhet!

Repülőgéppel inkább csak messzire

Ha már repülővel utazunk, fontoljuk meg, hogy a göbzik a károsanyag egy részét a magaslégkörben 10-12km-es magasságban engedik ki, a legnagyobb károsanyag-kibocsátást pedig fel- és leszálláskor követik el. A magaslégkörbe került szén-dioxidot nem tudják megkötni a nővények, így extrém lassan tisztul ki onnan: az 1kg utazómagasságon kiengedett CO2 károssága megfelel 8-10kg földfelszín közelében kiengedettnek. A másik konklúzió pedig a fentiekből az, hogy minél tovább van fent a repülő, annál hatékonyabb környezeti szempontból. Hiszen a nagy energia a felszálláshoz és a leszálláshoz szükséges, következésképpen használatuk kifejezetten nagy távolságok áthidalásakor indokolt.

A célországban vagy településen a látványosságokat lehetőleg ne bérelt autóval (vagy robogóval) közelítsük meg: egyébként is többet látunk és tapasztalunk a helyi tömegközlekedés használatával, és ha sétálunk vagy biciklizünk, későbbi jó formánkért is tettünk valamit.

Turistaroham nyáron, tippek klímabarát vakációhoz

Felelős magatartás a helyszínen

Sok múlik azon is, mennyire viselkedik környezettudatosan a turista a helyszínre érkezve. Ma már rengeteg digitális megoldás áll a turizmus szolgálatában: a digitális jegyekkel, belépőkkel, térképekkel, programfüzetekkel, kuponokkal, foglalófelületekkel gyakran nemcsak a papírral spórolhat az utazó, hanem kedvezmények is járnak a környezettudatos választáshoz.  

A városnézéshez, kiránduláshoz a környezetbarát utazó hátizsákjában mindig található újratölthető kulacs (ahol iható az ivóvíz), fém vagy kerámia bögre a papír vagy műanyag kávéspohár kiváltására (ezzel kellemes meglepetést tudunk szerezni a kávézók személyzetének is), valamint textil szatyor a vásárláshoz. Apropó, vásárlás: a tetszetős szuvenírek, csecsebecsék mögött közvetve vagy közvetlenül gyakran veszélyeztetett fajokhoz tartozó állatok és növények pusztulása áll. Csontból, agyarból, karomból, bőrből, korallból készült tárgyakat, egzotikus virágokat ne vásároljunk, és a konzumáruk helyett lehetőleg a helyi kézműveseket, termelőket támogassuk döntésünkkel. Ugyanez igaz a vendéglők kínálatára is: kiváltképp egzotikus helyeken szolgálhatnak fel a biodiverzitást veszélyeztető fogásokat (például cápauszonylevest).

Kirándulás a természetben károkozás nélkül

A helyi ökoszisztémát a természetben tett kirándulásokkal lehet kiválóan megismerni – vagy felelőtlen viselkedéssel tönkretenni. A szemetelés kerülése (ideértve az ételmaradványok hátrahagyását is) alap kell, hogy legyen, de annak is jelentősége van, hogy „vagányan” letérünk-e a turistáknak kijelölt ösvényről: ezáltal ugyanis könnyen legázolhatunk nehezen pótolható növényeket, kisebb állatokat. Előfordulhat, hogy az illetéktelen helyeken bóklászó turista elzártan fejlődő élőhelyekre hurcol be idegen fajokat (a Galapagos-szigeteken ez egy nagyon is valós probléma).

Szerencsére a felelős magatartásnak ma már egyre nagyobb a divatja az utazók körében is, és a turisztikai szektor is igyekszik minél több fenntartható megoldással, szabályozással, útmutatással előállni – nem véletlenül, hiszen egy élhetetlenné tett bolygón vajmi kevés indokoltsága marad a turizmusnak.

Jó utat!