ikerbarik anyuval

Bébibumm a bicskei szolárbirka farmon

Minden kezdő állattartó gazdálkodó életében mérföldkövet jelent az első szaporulat megérkezése. Nem volt ezzel másképp az ASTRASUN sem: január elején a vemhes anyajuhok már elérték a gömbközeli formát, így nem volt kétséges, hogy hamarosan kisbárányokkal gyarapodik a nyáj.

Hogy mennyivel, arról csak sejtéseink lehettek: a tavaly tavasszal az anyajuhokhoz érkezett fiatal tenyészkos - Ottó - kissé zöldfülű volt, sokáig kereste a helyét, így nem fűztünk nagy reményeket a szaporulathoz.

A barik azonban annak rendje és módja szerint szép sorjában világra is jöttek: az első jövevény egy csodaszép ikerpár volt 2022. január 14-én. Mivel a nyájban több anyajuh is várt a gyermekáldásra, az események két héten belül felgyorsultak, s szinte minden napra jutott egy-két ellés.

Szembe kellett nézni a természet kegyetlenségével is: az első alkalommal ellő, tapasztalatlan nőstények közül nem mind bizonyult jó anyának. Az egyik árvát sikerült megmenteni a munkatársaknak, ő egy mérnök kolléga családi házában erősödik, immár körülrajongott házikedvencként, így már nem is tér vissza a szolárbirka nyájba. Sajnos volt olyan kisbárány is, amelyik nem élte túl a szülést, és az egyik anyajuhot is alig tudta megmenteni az állatorvos.

A helyzetet nehezítette, hogy a juhok igen szeszélyes módon válogatták meg az ellés helyszínét - hiába volt előkészítve nekik erre a célra egy meleg, biztonságos akol, a ridegtartáshoz szokott állatok - onnan kiszökve - inkább a szabadban szülték meg a kisbárányokat, így a létszámellenőrzéshez a velük foglalkozó kollégának az egész napelemparkot be kellett barangolnia.

A bicskei texel hibrid szolárbirkák törzsállománya az utódokkal (február közepéig 28 bárányka érkezett) megspékelve most már átlépte a száz főt. Rajtuk kívül félszáz újonnan vett anyajuh is él a napelemparkban; az egyre bővülő háremen két tenyészkos, Ottó és az újonc Kázmér osztozik. A tapasztalatokkal felvértezve a következő szaporulatot már felkészülten fogadja az ASTARSUN csapata, és reményeink szerint jövő ilyenkorra már több tucat kisbárány növeli a nyáj létszámát!

Az egymással fogócskázó óvodás gyapjasok mindenesetre igazi tavaszi hangulatot csempésztek a naperőműbe, melynek talaján egyre-másra ütik fel fejüket az első tavaszhírnök virágok.