Támogatja az ASTRASUN Solar az Európai Napelem Gyártási Tanács PV-gyártásra vonatkozó javaslatcsomagját

Támogatja az ASTRASUN Solar az Európai Napelem Gyártási Tanács PV-gyártásra vonatkozó javaslatcsomagját

Az Európai Napelem Gyártási Tanács (ESMC) december elején közölte azt az Európai Bizottságnak címzett nyílt levelét, amelyben 8 kulcsfontosságú háttértámogatási javaslatot vonultatott fel az európai napelemgyártás versenyképességének elősegítésére és felgyorsítására, illetve az erre vonatkozó szabályozások javítására vonatkozóan. Az iparági érdekképviseleti szervezet egyetlen magyarországi tagjaként az ASTRASUN Solar Nyrt. üdvözli és támogatja az ESMC javaslatcsomagját, illetve szorgalmazza azok mielőbbi gyakorlatba ültetését. Az ESMC javaslatcsomagjára adott reakcióként az Európai Bizottság bejelentette, hogy decembertől megkezdi a munkáját az Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség.

Az Európai Napenergia Gyártási Tanács (ESMC) december elején nyílt levélben fordult az Európai Bizottsághoz. Ebben az ESMC

8 kulcsfontosságú javaslatot fogalmazott meg egy versenyképes európai fotovoltaikus gyártási ökoszisztéma létrehozására és működtetésére vonatkozóan.

A javaslatcsomag együttes elfogadása és keretrendszerbe ültetése az ESMC szerint az egyik legfontosabb előfeltétele lehet annak, hogy biztosíthassuk az európai napelemgyártás rövid és hosszú távú versenyképességét a globális piaci szereplőkkel szemben.

A nyolc pontból álló javaslatcsomag egyik legfontosabb megállapítása szerint ahhoz, hogy ezen a gyorsan változó globális piacon a szabályozási keretrendszer hatásos legyen, kiemelten fontos a holisztikus szemléletű, rendszerszintű támogatás.

Az ESMC javaslata szerint így

  • az amerikai inflációcsökkentési törvény (IRA) keretrendszerét át kell ültetni egy uniós fotovoltaikus gyártástámogatási keretbe, ezáltal biztosítva egy versenyképesebb pozíciót Európa számára a globális napenergia piacon.
  • a kiegyenlítő intézkedések két alternatív irányban valósulhatnának meg: egyrészt egy adókedvezményes modell megvalósításával, másrészt pedig a gyártás – ezen belül is az ingot-wafer, a napelemcella, illetve a modulgyártási – kapacitás kiépítésének közvetlen támogatásával. A támogatási program nehézsége ugyanakkor az, hogy az ingot-wafer-gyártás rendkívül energiaintenzív ágazat, és viszonylag nagy létszámú munkaerőt is igényel.

Az Európai Unió, beleértve Magyarország export/import egyenlege ugyanakkor különösen a napelem ágazatban került hátrányba a globális piaci szereplőkkel szemben. 

A támogatási program megvalósulása azonban javítana ezen az egyensúlyon.

Az ESMC javaslatcsomagjában arra is kitér, hogy az Európai Bizottságnak lehetővé kell tennie az import azonnali kizárását azokban az esetekben, amikor az importált termék bármely összetevője nem felel meg többek között a munkatörvénykönyvre, a rejtett támogatásokra, a GDPR-re vagy a karbonlányomra vonatkozó uniós szabványoknak.

Emellett az ESMC javaslatai szerint az európai napelemgyártásra az is kifejezetten pozitív hatást gyakorolhat, illetve növelheti az európai napelemgyártás versenyképességét, ha az Európai Bizottság olyan, az uniós rendeletekre vonatkozó szakpolitikai intézkedéseket fogad el, amelyek többek között az integrált fotovoltaikus megoldások adómentesítésére vonatkoznak.

Mindezek mellett az elmúlt években a kristályos szilícium PV-modulok globális gyártásának 95 százaléka Ázsiában valósult meg – Kína a teljes globális termelés 67 százalékát adja –, Európa és Észak-Amerika részesedése viszont mindössze 3, illetve 2 százalék.  Holott 2008-ban még a globális PV-modul-gyártás legnagyobb része, több mint 40 százaléka Európában valósult meg.[1] Így, az ESMC a javaslatcsomagjában azt is megfogalmazta, hogy

2025-re a jelenleginél jóval nagyobb, legalább 35 GW-os kapacitás kiépítését tartja kívánatosnak. 2030-ra pedig 100 GW-ig szeretnék feltornázni a számot, ami a várt globális gyártókapacitásnak körülbelül 15 százaléka.

Az energiafüggetlenség növelése mellett a termelés fellendülése ugyanis pozitív hatással lenne a külkereskedelmi mérlegre és a foglalkoztatottságra is.

„Az iparági érdekképviseleti szervezet egyetlen magyarországi tagjaként vállalatunk, az ASTRASUN Solar Nyrt. üdvözli és támogatja az ESMC részletes, nyolc pontból álló javaslatcsomagját.

Vállalatunk meggyőződése ugyanis, hogy a megfogalmazott globális karbonsemlegességi célokkal és törekvésekkel a jövő a megújuló energiaforrások, ezen belül is a napenergia intenzívebb felhasználása felé mutat. Így a napelemgyártók jogszabály szintű támogatásával, adómentesítésével, a napelemgyárak építésére vonatkozó eljárások lerövidítésével, az erre vonatkozó tőkejuttatásokkal, valamint az európai napelemgyártók erőteljesebb és célzottabb támogatásával,

Európa akár éveket tud megspórolni egy rendkívül nagy potenciált rejtő és gyorsan fejlődő globális piacon

 – mondta el Keresztes Attila, az ASTRASUN Solar Nyrt. az ESMC javaslatcsomagja kapcsán.

Az ESMC javaslatcsomagjával összhangban az Európai Bizottság december elején döntött arról, hogy megkezdi munkáját Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) égisze alatt létrejött az Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség, amely az EIT InnoEnergy irányításával, illetve a SolarPower Europe, valamint az Európai Napelem Gyártási Tanács részvételével fog működni a továbbiakban.

A Szövetség elsődleges feladata a napelem-értéklánc mentén megvalósuló beruházások felgyorsítása és kockázatmentesítése lesz. Továbbá, hogy versenyképes pozíciót teremtsenek Európa számára a napenergia iránt mutatkozó globális kereslet fellendülésével párhuzamosan.

Az ESMC nyolcpontos javaslatcsomagját itt találja!

Az ESMC Európai Bizottságnak szóló levelét pedig ide kattintva olvashatja!

Az újonnan megalakult Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség munkájáról pedig itt olvashatnak bővebben!

[1] https://greendex.hu/igy-valna-napelemgyarto-nagyhatalomma-europa/