Új szabályozás a napelemes fejlesztések piacán – az ASTRASUN Solar Nyrt. tájékoztatása

Új szabályozás a napelemes fejlesztések piacán – az ASTRASUN Solar Nyrt. tájékoztatása

Az elmúlt napokban megjelent hírek alapján jelentős változás lépett életbe az 500 kW feletti napelemes fejlesztések hálózati csatlakozására vonatkozó szabályozásában. Ennek értelmében azoknak a naperőmű-fejlesztőknek, akik 2022. május 2. előtt befogadott csatlakozási igénnyel rendelkeznek, az eddigi 4,5 millió forint/ MWp. biztosíték mellett további 16,25 millió forint/ MWp.-os összeget kell kifizetniük, kiegészítő pénzügyi biztosíték vagy bankgarancia formájában.

 Az ASTRASUN Solar Nyrt. álláspontja az, hogy a szabályozás változásának hatására számos naperőmű-fejlesztési projekt megvalósítása ütközhet akadályokba, vagy állhat le, mivel a fejlesztők jelentős része nem fogja tudni a megadott határidőre teljesíteni a feltételeket.

 Az ASTRASUN Solar Nyrt. – összhangban annak expanziós terveivel – folyamatosan monitorozza a piacot a jelenlegi helyzetben, és kész minden olyan releváns fejlesztési projektet megvizsgálni, amely a társaság pénzügyi befektetőként való megjelenése révén tovább folytatódhatna az új szabályozás mellett.

 „Meglátásunk szerint számos fejlesztőiroda akadhat majd el az új szabályozás feltételeinek teljesítése során. Akár olyan projektek is leállhatnak ezáltal, amelyek egyébként magas megtérüléssel bírtak volna. Az ilyen fejlesztési projektek szabályozási előírásoknak való megfeleltetését – a szükséges átvilágítási folyamatok elvégzése után – az ASTRASUN Solar Nyrt. át tudja vállalni, pénzügyi befektetőként való megjelenés formájában” – mondta el Keresztes Attila, az ASTRASUN Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója.