A román piacon terjeszkedik tovább az ASTRASUN: jelentős napelempark-fejlesztésbe kezd az országban a társaság

A román piacon terjeszkedik tovább az ASTRASUN: jelentős napelempark-fejlesztésbe kezd az országban a társaság

Regionális terjeszkedési stratégiájának következő lépéseként a román piacon kezd napelempark-fejlesztésbe az ASTRASUN Solar Nyrt. Ennek első lépéseként a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság együttműködési megállapodást írt alá a Green Energy ORTISOARA S.R.L nevű román projektfejlesztő társasággal. A megállapodás értelmében a két társaság egy 900 hektáros területen kezd naperőmű-fejlesztésbe a térségben. A tervezett naperőművi fejlesztések esetében, amelyek a következő 3-4 évben valósulhatnak meg, kiemelkedő jelentőségű továbbá, hogy a társaság és partnere, az IK Metál (Ikarus Holding Csoport tagja) végzik majd a napelemes tartószerkezetek gyártását is.

Kiterjedt napelempark-fejlesztés megvalósítását tervezi az ASTRASUN Solar Nyrt. Romániában. Ennek érdekében a naperőművek tervezésében és kivitelezésében jelentős piaci tapasztalattal rendelkező vállalat együttműködési megállapodást írt alá egy román projektfejlesztő társasággal, a Green Energy ORTISOARA S.R.L.-vel. A társaságok célja, hogy egy Romániában található 900 hektáros, a fejlesztésre alkalmas területen építsenek ki számottevő naperőművi kapacitást. A területen véglegesen kialakítható kapacitás majd az engedélyezési, tervezési eljárás során véglegesíthető. Az ASTRASUN Solar Nyrt. stratégiájának egyik alapvető pillére a földrajzi és technológiai diverzifikáció, aminek célja, hogy a vállalat az Európai Unió egyes országaiban meghatározó piaci szereplővé váljon, nagymértékű naperőművi és egyéb megújulóenergetikai-kapacitás kiépítése révén, illetve a napelemes tartószerkezetek piacára forgalmazóként, majd gyártóként történő belépésével.

Az ASTRASUN Solar Nyrt. 10 éve foglalkozik naperőművek tervezésével, kivitelezésével, üzemeltetésével és karbantartásával, valamint a napelemekhez kapcsolódó beruházásokkal, fejlesztésekkel. Jelenleg összesen 37 naperőművet tulajdonol Magyarország különböző térségeiben, így Bicskén, Csurgón, Vásárosdombón, Katádfán, Nagyatádon is rendelkezik naperőművi kapacitással. A román piacon való terjeszkedés lehetőségét évek óta vizsgálta a társaság.

„Romániára kiemelt régióként tekintünk és hosszú ideje tervezzük a belépést. A mostani megállapodás megteremti a lehetőségét, hogy – a műszaki feltételek teljesülése és a megfelelő finanszírozási mix kialakítása esetén – szignifikáns naperőművi kapacitást építsünk ki a 900 hektáros területen. A tervezett portfólió jókora hatást gyakorolhat a román villamosenergia-hálózatra, és a megtermelt energia felhasználása sokrétű lehet. A projekt volumene miatt ugyancsak kiemelkedő jelentőséggel bír az, hogy a közelmúltban a Műszertechnika-Holding Zrt.-vel, valamint utóbbi cégcsoport részeként az IK Metál Kft.-vel való megállapodásunk értelmében mi gyártjuk majd a speciális tartószerkezeteket is a romániai napelempark számára” – kommentálta a bejelentést Keresztes Attila, az ASTRASUN Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A tervezett napelempark-fejlesztés ütemezését illetően, a tervek szerint a következő 1 évben végbe mehet a projekt-előkészítés, majd az ezt követő 2-3 évben történik meg a projekt kivitelezése. A tervezési folyamat során állapítható majd meg, hogy mekkora kapacitás hozható létre. Attól függően, hogy mekkora lesz a beépíthető teljesítmény, a társaság az ismeretek birtokában dönt majd arról, hogy a projekteket (részben) értékesíti, vagy esetleg tartósan üzemelteti. A projekt kivitelezésének finanszírozása a fejlesztést követően rendelkezésre álló pénzpiaci és támogatási forrásoktól függ: ezzel együtt a szerződő felek a következő időszakban aktívan vizsgálják majd a finanszírozási mixet annak érdekében, hogy – a műszaki adottságokat is figyelembe véve – a lehető legnagyobb kapacitás valósulhasson meg a területen.