130 kW-os napelemparkot fejleszt az ASTRASUN Solar Romániában

130 kW-os napelemparkot fejleszt az ASTRASUN Solar Romániában

Az ASTRASUN Solar Nyrt. a regionális terjeszkedési stratégiájával összhangban a román piacon folytatja tovább a napelemparkok kiépítésére vonatkozó tevékenységét. A december óta a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat ugyanis egy olyan, 130 kW teljesítményű napelempark fejlesztésébe kezd az országban, amely a megvalósítását és üzembehelyezését követően egy ipari terület és az elektromos autók töltésére kihelyezett AC/DC töltők energiaellátását fogja biztosítani. Az ASTRASUN Solar számára a projekt azért is kiemelkedő jelentőségű, mert ez lesz az első éles projekt, amely során az Ikarus autóbuszgyártóval egy tulajdonosi körbe tartozó Műszertechnika-Holding Zrt.-vel, valamint az IK Metál Kft.-vel közösen gyártott, napelemekhez szükséges tartószerkezeteket alkalmazzák majd.

A naperőművek tervezésében és kivitelezésében jelentős piaci tapasztalattal rendelkező vállalat tevékenységének egyik alapvető pillére a földrajzi és technológiai diverzifikáció. Hosszú távon ugyanis a tőzsdei társaság célja, hogy a nagymértékű naperőművi kapacitás révén az Európai Unió egyes országaiban meghatározó piaci szereplővé váljon, illetve megújuló energiával foglalkozó társaságként a tevékenységét környezettudatosan alakítsa.

Ennek értelmében az ASTRASUN Solar Nyrt. egy Romániában található, rossz állapotú, törmelékekkel teli, termőföldként alkalmatlan, 2.500 négyzetméteres területen 130 kW napelemes rendszert kiépítésébe kezdett. A park április végére tervezett befejezését követően egy ipari terület és az elektromos autók töltésére alkalmas AC/DC töltők energiaellátását fogja biztosítani. A fenntartható és környezettudatos működést szem előtt tartva, a vállalat a hagyományos napelemes rendszerek létrehozásával szemben olyan cölöpöző technológiát alkalmazott a projekt során, amely révén a kopár területet ismét a zöld növényzet veheti birtokba.

„A román piacon való terjeszkedés lehetőségét, tekintve az abban látott jelentős potenciált, már évek óta terveztük. A fejlesztés alatt álló terület újrahasznosításán túl pedig a 130 kW kiépített napelemrendszer jelentős mértékben támogathatja többek között egy helyi iparvállalat működését is. Az ASTRASUN számára emellett azért is kiemelt fontosságú a projekt megvalósítása, mert ez az első olyan alkalom, amely során az Ikarus autóbuszgyártóval egy tulajdonosi körbe tartozó Műszertechnika-Holding Zrt.-vel, valamint az IK Metál Kft.-vel kötött együttműködésünk keretében közösen gyártjuk a napelemparkhoz szükséges tartószerkezetet” – nyilatkozta dr. Keresztes Attila, az ASTRASUN Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója.