Sikeres tőzsdei bevezetés és egyedülálló partneri megállapodás: Ez történt az  ASTRASUN Solar-nál januárban

Sikeres tőzsdei bevezetés és egyedülálló partneri megállapodás: Ez történt az ASTRASUN Solar-nál januárban

Eredményesen telt az év első hónapja az ASTRASUN-nál: a társaság jól szerepelt a Budapesti Értéktőzsdén, valamint egy egyedülálló, háromoldalú partneri együttműködést is bejelentett januárban az IK Metál Kft.-vel közösen (amely az Ikarus Holding Csoport tagja).

Erős eredmények a tőzsdén

Az ASTRASUN Solar Nyrt. 2022 végén vezette be törzsrészvényeit a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált piacára, a BÉT Xtend-re, többek között azzal a céllal, hogy a magyar tőkepiac meghatározó „zöldrészvénye” legyen. A tőzsdei bemutatkozás olyannyira eredményesen alakult, hogy 2023 elejére a vállalat részvényárfolyama 100 százalékkal növekedett, így január első hetére az ASTRASUN papírjai az Xtend platformon, illetve a BÉT Standard kategóriájú vállalatai között is a legjobban teljesítő papírok között szerepeltek.

Az erőteljes tőzsdei jelenlétet az ASTRASUN Solar elnök-vezérigazgatója, dr. Keresztes Attila is sikeresként értékelte. Elmondta, az elmúlt évek tudatos és következetes felkészülése után biztató látni azt, hogy az ASTRASUN-részvények már a tőzsdei bemutatkozást követő rövid időszakban számos befektető és részvényes érdeklődését felkeltették. Így azt reméli, hogy a társaság "részvényesi tortája" az elkövetkező időszakban is tovább növekszik majd.

Új korszak kezdődhet a naperőmű piacon

Az ASTRASUN Solar emellett az Ikarus autóbuszgyártóval egy tulajdonosi körbe tartozó Műszertechnika-Holding Zrt.-vel, valamint utóbbi cégcsoport részeként az IK Metál Kft.-vel kötött háromoldalú együttműködési megállapodását is bejelentette januárban. A kiemelt partneri együttműködés eredményeként pedig hosszú távon egy vezető európai napelemtartószerkezet-gyártó születhet Magyarországon.

A működési területükön jelentős tapasztalattal és egyedülálló szakértelemmel rendelkező vállalatok ugyanis közösen gyártanak és értékesítenek majd olyan speciális tartószerkezeteket, amelyek a napelemparkok telepítéséhez szükségesek. A felek várakozása az, hogy a naperőmű piacon egyedinek számító egyesülés révén a teljes európai piacot kiszolgálhatják a napelemes tartószerkezetekkel, és ezáltal Európa egyik legjelentősebb napelemes fémszerkezetgyártójává váljanak.

A megállapodás kapcsán dr. Keresztes Attila a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, az együttműködés nagy előnyét abban látja, hogy az IK Metál az Ikarus buszok beszállítójaként olyan, több piaci szereplőt is meghaladó képességekre tett szert – például vizsgálja a termék légellenállását is, speciális termékeket is készít –, amelyekkel majd a tartószerkezet-gyártásban is eleget tud tenni a magasabb elvárásoknak. Az ASTRASUN Solar pedig az eddig kiépített piaci pozícióján túl a naperőművek tervezésében és kivitelezésében szerzett beható tapasztalatát, illetve a kiterjedt nemzetközi kapcsolatait társítja majd az IK Metál egyedi szakértelméhez.

Az ASTRASUN Solar megoldása az 526/2022-es rendelet által érintett vállalatok számára

Az ASTRASUN év elején dolgozott ki egy olyan megoldást, amely segíthet a naperőmű-fejlesztések piacán újonnan bevezetett rendelet által érintett fejlesztőirodák számára a projektkivitelezésben és a megadott feltételek határidős teljesítésében.

December végén jelent meg ugyanis az a szabályozás, amely szerint azoknak a fejlesztőknek, akik 2022. május 2. előtt befogadott csatlakozási igénnyel rendelkeznek, az eddigi 4,5 millió forint/ MWp. biztosíték mellett további 16,25 millió forint/ MWp.-os összeget kell kifizetniük, kiegészítő pénzügyi biztosíték vagy bankgarancia formájában.

Az 526/2022-es rendelet számos vállalatot érint a hazai naperőmű piacon. Az ASTRASUN Solar korábban közzétett álláspontja szerint a szabályozás hatására számos naperőmű-fejlesztési projekt megvalósítása ütközhet akadályokba, vagy állhat le, mivel a fejlesztők jelentős része nem fogja tudni a megadott határidőre teljesíteni a feltételeket. A vállalat ezért jelenleg is várja az érintett cégek és vállalatok jelentkezését.