Terjeszkedés a román piacon és eredményes hónapzárás a tőzsdén: Ez történt az ASTRASUN Solar-nál februárban

Terjeszkedés a román piacon és eredményes hónapzárás a tőzsdén: Ez történt az ASTRASUN Solar-nál februárban

Eredményesen telt az év második hónapja is az ASTRASUN Solar Nyrt.-nél: a naperőművek tervezésében és kivitelezésében jelentős piaci tapasztalattal rendelkező vállalat a Green Energy ORTISOARA S.R.L projektfejlesztő társasággal kötött együttműködés révén terjeszkedik tovább a román naperőmű fejlesztés piacán, illetve a Budapesti Értéktőzsdén a középvállalati kibocsátók között újra sikeres hónapot zárt a vállalat.

Jelentős napelempark-fejlesztés Romániában

Az ASTRASUN Solar Nyrt. stratégiájának egyik alapvető pillére a földrajzi és a technológiai diverzifikáció. Ennek célja, hogy a nagymértékű naperőművi és egyéb megújuló energetikai-kapacitás kiépítésével a napelemes tartószerkezetek piacára forgalmazóként, majd gyártóként is belépjen, és ezáltal az Európai Unió egyes országaiban számottevő piaci szereplővé váljon. Ezen célkitűzés mentén a vállalat a román piacon kezd napelempark-fejlesztésbe, amelynek első lépéseként az ASTRASUN megállapodást írt alá egy román projektfejlesztő társasággal, a Green Energy ORTISOARA S.R.L.-vel. Az együttműködés keretében a társaságok egy 1200 hektáros fejlesztésre alkalmas területen építenek ki jelentős naperőművi kapacitást a térségben. A tervek szerint a következő 1 évben megvalósulhat a projekt előkészítése, majd az ezt követő 2-3 évben történhet meg a kivitelezése.

A megállapodást az ASTRASAN Solar elnök-vezérigazgatója, dr. Keresztes Attila is pozitívan értékelte. Elmondta, hogy a projekt a szignifikáns naperőművi teljesítmény kiépítése mellett az ASTRASUN számára azért bír kiemelkedő jelentőséggel, mert az Ikarus autóbuszgyártóval egy tulajdonosi körbe tartozó Műszaktechnikai-Holding Zrt.-vel, illetve az utóbbi cégcsoport részeként az IK Metál Kft.-vel való megállapodás értelmében közösen gyártják a speciális tartószerkezeteket a romániai napelempark fejlesztéséhez.

Eredményes hónap a magyar tőzsdén

Az ASTRASUN Solar Nyrt. az előző év végén vezette be törzsrészvényeit a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra fókuszáló platformjára, a BÉT Xtend-re, azzal a céllal, hogy a magyar tőkepiac számottevő „zöldrészvényévé” váljon. A társaság bemutatkozása olyannyira sikeresnek bizonyult a magyar tőzsdén, hogy január első hetében az ASTRASUN papírjait az Xtend piacon, valamint a BÉT Standard kategóriájú kibocsátói között is a legjobban teljesítők közzé sorolták.

A társaság eredményes tőzsdei jelenléte februárban is folytatódott a BÉT Xtend-en, hiszen a részvénypiac összforgalmának jelentős visszaesése ellenére a középvállalati kibocsátók közül az ASTRASUN árfolyama 12%-ot emelkedett.