Továbbjutott az ASTRASUN „Zöld Energia Sziget” projektje az Óbudai Egyetem pályázatán

Továbbjutott az ASTRASUN „Zöld Energia Sziget” projektje az Óbudai Egyetem pályázatán

Az Óbudai Egyetem immár harmadik alkalommal hirdette meg a Proof of Concept (PoC) nevű pályázatát, amelynek célja, hogy az egyetemi polgárok részvételével létrejött új ötletek és termékjavaslatok megvalósulását egészen a piacra jutásig támogassa. A Zöld Energia Sziget című projektet az ÓE Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán (KVK) kihelyezett „ASTRASUN” Ipari Tanszék, az ÓE KVK Automatizálási és Energiarendszerek Intézetének Villamosenergetika Tanszékével és az Alternatív Energiaforrások Tudásközponttal (AEI) közösen nyújtotta be. A projektet az egyetem Bíráló Bizottsága szakmailag értékesnek találta és a verseny első fordulójában kiválasztotta további mentorálásra.

Az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központja (EKIK) idén is meghirdette a Proof of Concept (PoC) nevű pályázatát, amely keretében az egyetemi polgárok részvételével megálmodott innovatív megoldások, termékjavaslatok üzleti és technológiai validációját, valamint TRL fejlesztési szintjét kívánják támogatni, illetve az ötleteket egészen a befektetésre alkalmas állapotig szeretnék eljuttatni. Az ÓE Innovációs és Iparjogvédelmi Bizottsága a program nyerteseit két ütemben választja ki: első körben a beérkezett adatlapok alapján azon csapatokat nevezik meg, akiket érdemesnek találnak arra, hogy részt vegyenek egy négy hetes intenzív mentorálási folyamatban. A mentorálási folyamatot követően a kidolgozott megoldásokat egy ún. „pitch” keretében a résztvevők személyesen is bemutathatják a szakemberekből álló bizottság előtt. A két forduló során nyújtott teljesítmény alapján a Bizottság kiválasztja a támogatásra érdemes projekteket, amelyek csapatonként 10 millió forint értékű támogatásban részesülnek.

A Zöld energia sziget elnevezésű projektjét az ASTRASUN az Óbudai Egyetemre kihelyezett Ipari Tanszéke, valamint az ÓE KVK Villamosenergetika Tanszékkel és az Alternatív Energiaforrások Tudásközponttal közösen nyújtotta be a pályázati programba.

Az innovációs megoldás egy olyan skálázható energiaellátó egységet kínál, amely kompakt, „sziget” rendszerű decentralizált konténerbe szerelve megújuló energiát termel.

A megoldás hordozható változatának kihelyezésével vagy végleges telepítésével családi házak, nyaralók, kis energia igényű ipari és kereskedelmi létesítmények, mezőgazdasági istállók, telepek, öntöző rendszerek ideiglenes, illetve állandó energiaellátását biztosíthatja.

A Zöld Energia Sziget projektet az egyetem Bíráló Bizottsága szakmailag értékesnek találta, ezáltal a négy hetes intenzív mentorálási folyamatra kiválasztotta. Így az ötletet a későbbiekben egy „pitch” előadás keretében is bemutathatják az együttműködő felek. A bemutató eredményének függvényében a 10 millió forint értékű támogatást elnyerve elkezdhetik a projekt fizikai megvalósítását is.

Az első forduló eredményhirdetésére március 29-én az EKIK Napok keretében került sor az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusán. Az elismeréssel járó oklevelet Prof. Dr. Kádár Péter, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Villamosenergetikai Intézetének tanszékvezetője, az intézet igazgatója és a projekt felelőseként Nyers Alex, az ASTRASUN Solar divízió igazgatója vette át.