Astrasun napelemes rendszer az állatokért pályázat eredményhirdetés. Eddie Galaxy képe a Pexelsről.

Hatvani állatvédőkhöz jut elsőként az Astrasun-energia

Negyedévente egy napelemes rendszert biztosít állatmenhelyek számára az Astrasun Csoport legalább egy éven keresztül, így 2021. októberig legkevesebb három állatmenhely részesül a költségeiket csökkentő támogatásban. A 2020. októberben kiírt pályázat első nyertese a hatvani Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány – a szervezet jászfényszarui menhelyének mindennapjait fogja az Astrasun könnyebbé tenni tiszta energiaforrással.

Állatbarát vállalat az állatvédelemért

Az állatvédelem iránt elkötelezett Astrasun Csoport 2020. októberben tette közzé „Astrasun napelemes rendszer az állatokért” című felhívását állatmentő, állatvédő szervezetek számára, háztartási méretű napelemes rendszer igénylésére. A pályázat lebonyolításában együttműködő partnerként a Magyar Állatvédők Országos Szervezete is részt vett: a kiterjedt szakmai kapcsolatrendszerrel rendelkező civil szervezet elsősorban a pályázat kommunikálásában segített. A kiírásra két tucat pályázat érkezett a megadott határidőig: ezeket az Astrasun Csoport szakmai és műszaki megvalósíthatósági szempontok alapján is vizsgálta.

Negyedévente egy menhelyre jut tiszta energia

„Szinte kivétel nélkül minden munkatársunk tart valamilyen társállatot, és magánemberekként ki-ki aktívan tesz is az állatvédelemért: van, akinek a menhelyekről való örökbefogadás, a felelős állattartás és annak népszerűsítése a szívügye; én személy szerint a szaporítói hálózatok felszámolásában vállalok részt. Mindnyájan elismeréssel adózunk az állatvédők munkája előtt, és amikor dönteni kellett a vállalati felelősségvállalás területéről, nem volt kétséges, mibe fektetünk energiát.” – magyarázza dr. Keresztes Attila, a Társaság igazgatója. – „Sajnos nem tudunk minden állatmenhelyet ellátni napelemes rendszerrel, hiszen a mi erőforrásaink is végesek. A helyzetet bonyolítja, hogy nem is minden épület alkalmas arra, hogy hatékony napelemes rendszerrel lehessen ellátni. Ezért negyedévente egy menhelyet támogatunk; dönteni egyébként már most is nagyon nehéz volt, hiszen úgy látjuk, hogy minden pályázó szervezet heroikus munkát végez.”

Az első nyertes a Kutyaszív

A pályázat során elsőként a hatvani székhelyű Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítványt részesíti támogatásban az Astrasun Csoport. A nehéz gazdasági körülmények között dolgozó állatmentők jászfényszarui telephelyükön a maximumot hozták ki a kevés rendelkezésre álló forrásból: a tanyán rendezett körülmények között, tágas kifutókban élnek a mentett állatok, és az otthonos légkör megkönnyíti az új otthonra találásukat is. Az éves szinten akár félmilliós villanyszámla költségeit ezentúl a menhely kapacitásának bővítésére, a védencek rehabilitációjára tudják fordítani.

A felhívásra eddig beadott pályázatok azonban továbbra is érvényesek, közülük fog kiválasztani a vállalat negyedévente egyet. A következő támogatott személyére 2021. március elején fog fény derülni.