Tarany - az 1 MW naperőmű-építkezés helyszíne

Karbonsemleges gazdaságfejlesztés Taranyban

Dél-Somogyban több referenciája épült az Astrasunnak, hiszen három, egymással szinte szomszédos településen (Csurgón, Berzencén és Nagyatádon) is létesített naperőművet a cégcsoport. Egy negyedik faluban, Taranyon pedig a közeljövőben fog telepíteni 1 MW teljesítményű napelemparkot, mely 2021-ben már termelni fog.

Somogyi energiaparkok

A térségben már megépült Astrasun-napelemparkok közül kétségkívül a csurgói a leghíresebb, hiszen egy korábbi hulladéklerakó okozta tájsebet gyógyított be a létesítmény. A speciális lábazaton álló, manuális napkövető rendszerrel ellátott 1,5 MW összteljesítményű naperőműben tavasszal és nyáron birkák is legelésznek, így tartva karban az egyre dúsabban burjánzó növényzetet. Berzencén egy magtár tetejét hasznosította az Astrasun energiatermelésre: az ide telepített naperőmű a maga 600 kWp teljesítményével képes a telephely energiaigényének kielégítése mellett az elektromos hálózatba is termelni, jelentősen megnövelve így a gazdaság bevételeit. Nagyatádon két mintaszerűen működő, igen jó energiahozamú fél megawattos naperőmű gazdagítja az Astrasun referenciáit, melynek füve a vegetációs időszakban szintén egy kisebb birkanyájat tart el.

Mire elég 1 MW?

Az Astrasun korábbi projektjei alapján könnyű megjósolni, mi várható Taranyon. A napelempark elsősorban minőségi ugrás lehet a helyi gazdaságfejlesztésben: az építkezés és a naperőmű üzemben tartása egyaránt munkahelyeket teremt, az iparűzési adó pedig komoly bevételt az önkormányzat számára. Praktikusan az 1 MW-os napelempark közel 500 háztartásnak termel tiszta energiát, ami az 1200 lakosú falu háztartási energiaigényének több mint felét képes fedezni. Eközben a környezet is fellélegezhet, hiszen a napenergia hasznosítása éves szinten több mint 50 tonna széndioxid-termeléssel járó fosszilis energiaforrást vált ki, vagyis ennyivel kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe.

Zöld energia, zöld környezet

A napelemparkok jelenléte a tapasztalatok alapján pozitívan befolyásolja a terület biodiverzitását, hiszen a monokultúra helyére különböző hő- csapadék- és fényigényű növénytársulások költöznek, változatos élőhelyet teremtve a különféle rovar- és állatfajoknak. Ez a fordulat különösen fontos lehet az olyan települések számára, mint a gazdag erdőségekkel övezett Tarany, ahol a természet és a falu jólléte kéz a kézben jár. Az Astrasun kifejezetten környezetvédő szemlélettel fejleszti és tartja fenn naperőműveit – a Társaság a napelemparkok területén nem használ vegyszeres gyomirtást, gépi kaszálást, és ügyel arra, hogy a napelemsorok között elég hely jusson a vegetációnak.

A taranyi tiszta energiaforrásból várhatóan már 2021-ben villamosenergia fakad – az építkezés év elején megkezdődik, és a tervek szerint tavasszal üzembe is helyezik a naperőművet.