Kamerás megfigyelőrendszer

Az Astrasun segít „szemmel tartani” a sérült állatok solti Menedékét

A Bács-Kiskun megyei Solton, egy külterületi tanyán működik egy speciális állatmenhely, amely sérült, balesetes, bántalmazott kutyák és macskák menedékéül szolgál. Az Astasun soron kívül egy kamerarendszert juttatott az állatotthonnak, miután a tanyát novemberben megtámadták, és védenceit megkísérelték megmérgezni. Az Astrasun elutasítja az állatkínzás minden formáját, sürgeti a határozott fellépést az állatkínzók ellen, és adományával szeretne hozzájárulni a hasonló bűnesetek megelőzéséhez.

2020. november elsején az „Ágica Sérült Állatmenedéke” solti állatmenhely tulajdonosát és fenntartóját sokkoló kép fogadta: a menhely kerítését megrongálták, fenyegető üzeneteket fújtak rá, és a feliratokból derült ki, hogy a kegyetlen támadók mérget – valószínűleg ricint – juttattak be a kennelekbe. Az esetről az állatmenhely Facebook-oldalán számolt be a tulajdonos Zachariás Ágnes: szavaiból kiderült, hogy valószínűsíthetően a tettesek már jó ideje figyelték a menhelyet.

Csöpi a Solti Menedék lakója
A mindössze 12 hetes Csöpi , az állatotthon egyik lakója majdnem életét vesztette a mérgezés miatt. Fotók: Ágica Sérültállat Menedéke / Facebook

Az Astrasun a támadás híréről értesülve szinte azonnal felajánlotta, hogy egy kültéri kamerarendszert biztosít az állatmenhely védelmére, amit kifejezetten az állatotthont megközelítők figyelésére lehet felhasználni (a menhely belső tereinek megfigyelését az állatotthon önerőből – támogatások bevonásával – megoldotta). A felajánlás négy időjárásbiztos, kültéri kamerát, egy nyolccsatornás rögzítőrendszert és egy winchestert tartalmazott – ilyen intelligens megfigyelőrendszerek védik az Astrasun naperőműveit is.

„Mivel az Astrasun cégcsoport egyik üzletága kifejezetten kül- és beltéri biztonsági rendszerek forgalmazásával és telepítésével foglalkozik, hosszú évek tapasztalatából tudjuk, hogy a behatolás elleni puszta fizikai védelem (pl. kerítés, zárak, szögesdrót) – különösen kültéri objektumok őrzésekor – édeskevés, mindenképpen szükséges egy kamerás megfigyelőrendszer felszerelése is. Szó szerint és képletesen is szemmel kell tartani az ingatlant megközelítő személyeket, hiszen nem mindet a jó szándék vezérli.” – figyelmeztet dr. Keresztes Attila igazgató.

Az adományozott rendszer nagy előnye, hogy képes személyazonosításra alkalmas fényképeket archiválni a rögzített anyagból, illetve egy mesterséges intelligencia segítségével magától kiszűri az emberi beavatkozást kívánó, gyanús történéseket. Egy ilyen kamerarendszer már önmagában elrettentő a behatolók számára, a bűnesetek felgöngyölítésében pedig hatalmas segítséget jelent a rendőrségnek.

„Nagyon hálásak vagyunk a kamerás megfigyelőrendszerért, mert kiváló, éles képet ad, megbízhatóan rögzít és távolról is láthatom, hogy mi történik a kennelsorokon és a menhely környékén.” – foglalta össze Zachariás Ágnes a felszerelt kamerarendszer első tapasztalatait.

Bízunk benne, hogy „Ágica Solti Menedékének” védencei ezentúl – részben az Astrasun által adományozott kamerarendszernek is köszönhetően – biztonságban várhatják az álomgazdit!