Astrasun napelemes rendszert kap a Kóborka

Kóborkák kapnak tiszta energiát az Astrasuntól

Az Astrasun napelemes rendszer az állatokért pályázat keretében 2021. októberig legkevesebb három állatmenhely részesül a költségeiket csökkentő támogatásban. A pályázat második negyedévi ütemének nyertese a Kóborka Állatvédő Egyesület, akik éves szinten 80-100 kutyának adnak új esélyt egy boldogabb élethez; sőt azok a kóbor lelkek is megállapodhatnak a lovasberényi tanyán, akik nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak gazdára találni.

2021-ben legkevesebb három menhely kap napelemes rendszert

Az állatvédelem iránt elkötelezett Astrasun Csoport 2020. októberben tette közzé „Astrasun napelemes rendszer az állatokért” című felhívását állatmentő, állatvédő szervezetek számára, háztartási méretű napelemes rendszer igénylésére. A pályázat lebonyolításában együttműködő partnerként a Magyar Állatvédők Országos Szervezete is részt vett: a kiterjedt szakmai kapcsolatrendszerrel rendelkező civil szervezet elsősorban a pályázat kommunikálásában segített. A kiírásra két tucat pályázat érkezett a megadott határidőig: ezeket az Astrasun Csoport szakmai és műszaki megvalósíthatósági szempontok alapján is vizsgálta.

A 2020. októberben kiírt pályázat első nyertese a hatvani Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány volt. Az állatoknak a gazdára találásuk előtt szeretetteljes otthont adó jászfényszarui tanya főépületének még folyamatban van a tetőszerkezet felújítása, így a napelemes rendszer telepítése pár héten belül lesz esedékes (a szükséges dokumentációt az Astrasun már összeállította és benyújtotta az áramszolgáltató felé).  

 

Közös ügy az állatvédelem az Astrasunnál

„2020-ban azért írtuk ki a pályázatot a magyarországi menhelyek számára, mert az állatvédelmet egy olyan ügy, ami mögé a vállalat minden munkatársa teljes egyetértésben be tudott állni. Az Astrasun minden dolgozója állatbarát, és ki-ki aktívan tesz is az állatvédelemért, a felelős állattartásért és a szaporítói hálózatok felszámolásáért.” – avat be az előzményekbe dr. Keresztes Attila, a Társaság igazgatója. – „Amilyen könnyű volt eldönteni, milyen ügyet támogatunk, olyan nehéz volt a menhelyek pályázatait elbírálni, hiszen kivétel nélkül mind hősök a szemünkben. A napelemes rendszerek telepítésének azonban vannak technikai korlátai, és a mi forrásaink is végesek. Negyedévenként egy-egy háztartási méretű napelemes rendszer telepítését tudtuk vállalni a kiválasztott menhelyek munkájának megsegítésére.”

A Kóborka Állatvédő Egyesület Bereményi Géza szavaival vallja: „A földről elszálltak az angyalok, de itt hagyták maguk helyett a kutyákat.” A lovasberényi menhely egyszerre állatotthon, rehabilitációs központ és a rendőrség szaporítótelepek elleni munkáját segítő, szakszerű kutyakarantén. Sok kutyának ez a menhely a végső esélye – és a végső otthona is, ha idős koruk, egészségügyi állapotuk vagy lelki sebeikből fakadó viselkedési nehézségeik miatt nem vállalja befogadásukat már senki. Ez Egyesület munkáját lelkiismeretes önkéntesek és ideiglenes gazdik segítik – mellettük most már az Astrasun Csoport is. A napelemes rendszer a Kölyökház nyári hűtéséhez és téli fűtéséhez ad majd plusz energiát.

 

A felhívásra eddig beadott pályázatok továbbra is érvényesek, közülük fog kiválasztani a vállalat negyedévente egyet. A következő támogatott személyére 2021. júniusban fog fény derülni.