Bicskei napelempark, birkákkal

Bekapcsolást hozott a kikelet az Astrasunnak

A bicskei napelempark már részben termel! 2021. március 16-án bekapcsolták az ASTRASUN Csoport Bicskén épülő napelemparkjának három, egyenként fél megawattos naperőművét, így a tavasz első napsugarai nemcsak a rügyfakasztásban, hanem az áramtermelésben is kiveszik a részüket az agglomerációban. Az elkövetkező hetek mindezzel együtt sűrűnek ígérkeznek, hiszen a következő kontingens bekapcsolására már húsvét után sor kerül; 2021 nyarán pedig teljes egészében átadják a 32 hektáros területen épülő, összesen 14,5 MW összteljesítményű napelemparkot.

A bicskei napelempark építése csak felületes ismeretek birtokában tűnhet egyszerű feladatnak. Valójában meg kellett küzdenünk a talajnak azzal a sajátosságával, hogy a vékony termőfelület alatt apró szemcsés homokréteg található, így egy bizonyos mélység alatt már nem tudnak kapaszkodni az állványzatot tartó cölöpök.” – avat be a részletekbe dr. Keresztes Attila igazgató – „A naperőmű területén márpedig 100 km/h feletti szelet is mértek már, így a stabilitás elengedhetetlen. Szerencsére csurgói naperőművünk hasonló kihívást jelentő területen – egy rekultivált, feltöltött hulladéklerakón – épült, így van tapasztalatunk a probléma áthidalására mérnöki eszközökkel.

Az elsőként bekapcsolt másfél megawatt összteljesítményű naperőművek közel 500 háztartás villamosenergia-igényét képesek fedezni karbonlábnyom nélkül.

A környék fokozatos elsivatagosodása miatt mezőgazdasági termelésre kevéssé alkalmas, tápanyagszegény földön a villamosenergia-termelés mellett legeltetéses gazdálkodás is folyik: az aljnövényzetet karban tartó két tucat nőstény birkához hamarosan egy kos is érkezik, így nyár végén már kisbárányok hűsölhetnek a napelempanelek alatt.

A birkanyáj jelenléte nemcsak a folyamatosan biztosított természetes fűnyírás miatt üdvös, szorgoskodásuk révén a talaj tápanyagtartalma is feldúsul. A bővebben termő föld igazi áldást jelent a helyi biodiverzitásnak, és később kultúrnövények is termeszthetők rajta. Az Astrasun az elkövetkező években tervezi bővíteni agrivoltaikus repertoárját – ehhez azonban az is szükséges, hogy Magyarországon az ipart és az agráriumot ne válasszák egymástól élesen el, hiszen a két ágazat együttműködése csodákra képes.