18 MW termelésére képes az ASTRASUN bicskei napelemparkja

A huszonkilenc, egyenként fél megawattos naperőműből álló flotta utolsó három tagjának bekapcsolásával 2021. november közepe óta teljes kapacitással „zakatol” az ASTRASUN bicskei naperőműve. A névleges teljesítményénél többre, akár 18 MW termelésére képes komplexum legkevesebb 5000 környékbeli háztartás villamosenergia-igényét fedezi. A napelempark több szempontból is egyedi. 

Homok és szél

A beruházás helyszínéül szolgáló terület homokos talaja, valamint a környéken gyakran tapasztalható erős széllökések feladták a leckét a napelemsorok telepítéséhez. A cölöpözést a vékony termőréteg alatt húzódó finom szemcsés homok nehezítette. A talajerózió ráadásul az elsivatagosodás jeleit mutató, szegényes növénytakaróval fedett földön a szélnek köszönhetően cseppet sem elhanyagolható, ami további kihívásokat támasztott a napelemsorok rögzítésében. Az ASTRASUN csapata – a csurgói, rekultivált hulladéklerakóra telepített naperőművükhöz hasonlóan – mérnöki leleménnyel stabilizálta a felépítményeket.

Az erős, gyakran viharos szél - több alkalommal is mértek itt 100 km/h feletti széllökéseket - a magas telepítést, s így az automata napkövető rendszert ellehetetlenítette. A naperőmű termelését emiatt manuálisan állítható állványrendszer segíti az évszaknak megfelelő legmagasabb szinten tartani, ami az automata rendszerhez hasonlóan hatékony, ugyanakkor jóval gazdaságosabb megoldás.

Szolárbirka® farm

A 32 hektáros bicskei napelempark ökoszisztémájának igazi orvosai azonban a szolárbirkák. Az ASTRASUN először somogyi naperőművei gyepének karbantartását bízta egy-egy csapat birkára. A legeltetéssel akkor csak annyit akart elérni, hogy kiváltsa a gépi kaszálást, ami gyakran – a kőfelverődések miatt – kárt tett a napelemekben, a kaszálás után maradt, kiszáradt vágott aljnövényzet pedig potenciális tűzveszélyt jelentett. A birkás fűnyírás olyan jól bevált, hogy a vállalat üzletággá fejlesztette. A naperőművekben való legeltetésre kiválóan alkalmas, extenzív tartású, alacsony növésű hibrid birkáinak törzsállománya a bicskei napelemparkban talált otthonra.

A birkák a fűnyírásnál természetesen jóval sokrétűbb munkát végeznek: gazdagítják a terület biodiverzitását, erősítik a naperőmű tűzvédelmét és visszafordítják a talajeróziót.

Természetes területkarbantartók

Hogyan lehetséges mindez? Haladjunk sorjában: a rágott fű egészen más életteret kínál az élőlények számára, mint a kaszált fű, a szárak ugyanis kevésbé roncsolódnak. A növényekben megőrződnek a rovarbölcsők, az invazív növényfajok nem tudnak tért nyerni. A napelempanelek árnyékában megjelent növénytársulásokkal, valamint az általuk vonzott élőlényekkel a biodiverzitás egyértelműen gazdagodik. A tűzbiztonságot erősíti, hogy a birkák alacsonyan tartják a növényzetet, és nem marad utánuk kaszálék sem, ami kiszáradhatna és lángra kaphatna; amit mégis maguk után hagynak, az kifejezetten táplálja a talajt. És itt érkezünk el a talajerózió megállításához: a dúsabb növénytakaró ugyanis megfogja a talaj felső rétegét! Összességében a területen egy win-win helyzetet eredményező agrovoltaikus gazdálkodás folyik.

Az ASTRASUN számára mindez már több szürke elméletnél – maga az élő tapasztalat. A szolárbirkás naperőmű-területkarbantartást az ASTRASUN komplex szolgáltatásként kínálja üzletfelei számára.