Mikulás zsákjában napelem - már a Nap is másképp süt a Kóborkára

December 6-án a Kóborka Menhelyre látogatott a Mikulás… igaz, nem személyesen, hanem az ASTRASUN „küldöttsége” képviselte a jó öreg fehérszakállút. Az ajándék egy hónapja már megérkezett, és mivel csupa jó kutyáról van szó, nem is fért volna bele egyetlen csizmába: egy másfél millió forintot érő napelemes rendszert kapott a Kóborka lovasberényi állatotthona.

Az adományozó ASTRASUN Solar Kft. december 6-án egy rendhagyó mikulásünnep keretében adta át az ingatlant korszerűsítő beruházást. Az átadó vendége volt a közismerten állatbarát Udvaros Dorottya színművésznő, és Vastag Tamás színész-énekes is. A főszerep azonban a menhely különböző jellemű és hátterű gazdikereső kutyáinak jutott, akik közül egyet-egyet a felszólalók mutattak be!

 Dr. Keresztes Attila Astrasun igazgató és Horváth Barbara menhelyvezető

Energia az állatvédelembe

Egy évvel azután, hogy az ASTRASUN Solar együttműködési megállapodást kötött a Magyar Állatvédők Országos Szervezetével az „Energiát az állatvédelembe! – ASTRASUN napelemes rendszer az állatokért program” megvalósítására a Kóborka Menhelyen, a vállalat műszaki csapata visszatért a helyszínre. Azóta a Nap másképp süt le a menhelyre, a kimeríthetetlen energiaforrás egy napelemes rendszernek köszönhetően immár az állatmentőknek dolgozik.

A Kóborka Menhely a második kedvezményezettje volt annak az egy éves pályázati programnak, melynek keretében állatmenhelyek juthattak térítésmentesen napelemes rendszerhez az ASTRASUN Solar jóvoltából. Ezzel egy olyan, 1,5 millió forint értékű ingatlankorszerűsítő beruházást adományozott a naperőmű projektfejlesztéssel foglalkozó cégcsoport az állatmentő szervezetnek, amely – villanyszámla-megtakarítással – hónapról-hónapra segíti a jellemzően kevés forrásból gazdálkodó menhelyeket. A napelemes rendszer használata mindemellett a szervezet imidzsét is erősíti, összehangba hozva a tevékenységet és a működtetés módját.

Udvaros Dorottya színművésznő az Astrasun adományátadóján

 

Egyedül a piedesztál tetején

Tibi gloria nobis exemplum – fordult elismeréssel a rendezvényt megnyitó Südi Mihály, Lovasberény polgármestere az adományozó cég felé; a latin mondás azt jelenti: tiéd a dicsőség, a miénk a példa.  A felelős állattartáshoz a település ivartalanítási akcióval járult hozzá.

Egyedül vagyunk a piedesztál tetején – illusztrálta az emberi civilizáció csodálatos fejlődését Udvaros Dorottya színművésznő –, ez azonban erkölcsi kötelességet, felelősségvállalást is kell jelentsen a többi élőlény iránt.

Vastag Tamás két, őt árnyékként követő kutyája kíséretében érkezett. Az állatvédelem egyéni szinten és otthon kezdődik, méghozzá a felelős állattartással – vagy éppen a felelős állat nem-tartással, ha nem vagyunk alkalmasak rá. – mutatott rá a fiatal színész-énekes.

Horváth Barbara menhelyvezető szerint gyökeresen kell megváltoztatni az állatvédelem hazai gyakorlatát, méghozzá osztrák példa szerint. A Kóborka menhelyének mindennapjait nagyban megkönnyítette a napelemes rendszer, így több energia és forrás marad a patronált kutyákra.

Az ASTRASUN igazgatóját személyes élmény, egy szaporítótól vásárolt kiskutya halála fordította az állatvédelem felé. Szerencsésnek érzi magát, hogy a cégén keresztül képes segítséget nyújtani. Ha egy vállalkozás sikeres, akkor van eszköze ahhoz, hogy jobbá tegye a világot, és ez egy olyan lehetőség, amivel élni kell – indokolta az adományozást Dr. Keresztes Attila, hozzátéve: a 2020-ban meghirdetett programnak még lesz két kedvezményezettje.

 

Az állatotthon gazdikeresői közül Lina, az idős francia spánielhölgy, Lara, a káprázatos fülű és sportos testalkatú bull-mix, Hobo, a sokáig az erdőben csövező „vizsloid”, Misa, a három lábon is teljes életet élő csibész, valamint egy csapat gyepmesteri telepről mentett kölyök mutatkozott be.

  Vastag Tamás színész-énekes az Astrasun adományátadóján

A Kóborka a második[i] kedvezményezettje a pályázatnak 

A Kóborka Egyesület kutyamenhelye egyszerre állatotthon, rehabilitációs központ és a rendőrség szaporítótelepek elleni munkáját segítő, szakszerű kutyakarantén. Sok kutyának ez a menhely a végső esélye – és a végső otthona is, ha idős koruk, egészségügyi állapotuk vagy lelki sebeikből fakadó viselkedési nehézségeik miatt nem vállalja befogadásukat már senki. A falu végén, erdő szélén található tanyán az ott élő Horváth Barbara menhelyvezető, és egy maroknyi lelkes önkéntes viseli gondját a kóborkáknak. Az állatotthon körül kialakult támogató civil közösség azonban nem elegendő a napi gondokkal való megküzdéshez, ehhez már komolyabb hozzájárulások szükségesek – az ASTRASUN adománya gyakorlati segítséget nyújt a fenntartási költségek folyamatos csökkentéséhez.

Az Astrasun napelemes rendszer az állatokért program 2022-ben a vállalat erőforrásainak függvényében fog folytatódni. 

 

 

 

 

[i] Az első menhely, aki energiát kapott…

A pályázat első kedvezményezettje a Kutyaszín Állatmentő Egyesület volt, akiknek jászfényszarui menhelyét szerelte fel az ASTRASUN egy napelemes rendszerrel. „Akármikor felnézek a tetőre, mindig mosolyra szalad a szám! Nagy könnyebbség nekünk, hogy részben napelemek termelik az áramot a menhelyen.” – írta egy későbbi levelében Rudas Aranka menhelyvezető. A napelemes rendszer augusztusi átadóján az ASTRASUN csapata személyesen is meggyőződhetett róla, hogy nagyon jó helyre került az adomány: a Hatvan környéki kóbor kutyák egy barátságos tanyán lelnek átmeneti otthonra, s tanulják a társas viselkedés alapszabályait, mielőtt végleges gazdájukhoz költöznének.