mancs és kéz

Kecskeméti menhely az ASRTRASUN pályázatának harmadik nyertese

Harmadszorra is energiát ad az állatvédelembe az ASTRASUN! Ezúttal kecskeméti állatmentőket segítenek tiszta energiával: a 2021 óta futó társadalmi felelősségvállalás program, az „ASTRASUN napelemes rendszer az állatokért” keretében a Menhely az Állatokért Környezetvédelmi és Állatvédelmi Alapítványt látják el napelemes rendszerrel.

Az engedélyezési folyamat elindult, így annak lezárása után, várhatóan késő tavasszal történhet meg a napelemes rendszer telepítése, ami hónapról hónapra hozzájárul a menhely fenntartási költségeinek csökkentéséhez.

Tiszta energia az állatvédelembe

A pályázatot 2020 végén írta ki a tiszta energia beruházásokkal foglalkozó cég: átlagos háztartás energiaszükségletét fedező, 3,2 KWp teljesítményű napelemes rendszerre nyújthatták be igényüket Magyarországon tevékenykedő állatvédő, állatmentő civil szervezetek. Az ingatlant korszerűsítő klímabarát beruházás értéke a pályázat kiírásakor 1,5 millió forint volt (azóta az infláció és az építőanyagok árának emelkedése miatt a támogatás értéke is értelemszerűen növekedett). A pályázat lebonyolításában az ASTRASUN szakmai és kommunikációs partnere a Magyar Állatvédők Országos Szervezete.

2021-ben a cég két napelemes rendszert valósított meg a kapcsolódó adminisztrációtól a telepítésen át az üzembe helyezésig a műszaki, valamint szakmai szempontok szerint kiválasztott nyerteseknek: elsőként a Kutyaszív Állatotthon takaros jászfényszarui tanyájának fogadóépületére került napelemes rendszer. A második kedvezményezett a Kóborka Egyesület lett – a lovasberényi menhely napelemes rendszerét egy rendhagyó Mikulásünnepség keretében adták át, melyben szerepet vállalt Udvaros Dorottya színművész és Vastag Tamás színész-énekes is.

Közel 400 állat menedéke a harmadik nyertes

A pályázat harmadik kedvezményezettje, a Menhely az Állatokért kecskeméti szervezetét még karácsony előtt értesítették róla, hogy 2022 első felében egy napelemes rendszerrel gazdagodik az állatotthon. A kecskeméti állatmentők a megyeközpont ebrendészeti feladatait is ellátják, ezért a mentett állatokkal együtt átlagosan 300 kutya és 80 macska számára nyújtanak új esélyt egy boldogabb életre. A telepnek saját állatorvosa van, és nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, valamint a szemléletformálásra is. A menhely védencei számára többek között betegház, kölyökház, idősek otthona, karantén is rendelkezésre áll a hatékony rehabilitációhoz. Biztosak vagyunk benne, hogy az adomány napelemes rendszer jó helyre kerül!

A napelemes rendszer adományozás 2022-ben is folytatódik: a 2020 őszén pályázatot benyújtó szervezetek közül még legalább egy szervezet számára biztosít napelemes rendszert az ASTRASUN, a program pedig a vállalat erőforrásainak indulhat újra.