Napelemes otthon

Nagy nyári napelemes boom – források HMKE telepítéshez

Jelenleg hazánkban közel 90.000 napelemes rendszer termel villamosenergiát közvetlenül az adott háztartás számára, de a klímacélok teljesüléséhez ennek a számnak a többszörösére lenne szükség – az új napelemes boomhoz kétség nem fér, hiszen mind az igény megvan a tiszta energiák használatára, mind pedig a szándék ennek támogatására. Hogy az elektromos hálózat kapacitásai meddig állják a sarat a szaporodó napelem-telepítések nyomása alatt, az már más kérdés. Mindenesetre most nyitott kapukat döngetnek a napelemes háztartásra vágyók – az elkövetkező hónapokban több kormányzati , illetve EU-s forrás is rendelkezésre áll az elképzelés megvalósítására!

Otthonfelújításhoz szaldó

A népszerű otthonfelújítási támogatás, amit ügyesen felhasználva akár megfelezhető a napelemes rendszer telepítésének költsége, továbbra is kecsegtető lehetőség a fészek(sz)építők számára a zöldítésre, különösen, hogy a támogatást igénylők számára marad az egyébként június végével kivezetett szaldó elszámolás! Mit jelent ez a gyakorlatban? A jogszabályok július 1-től úgynevezett bruttó elszámolásra szóló szerződést kérnek az új HMKE-tulajdonosoktól – ennek értelmében a fogyasztást kétféle villanyóra méri: az egyik az elfogyasztott, a másik a hálózatba termelt villamosenergiát méri. Az áramszolgáltató a hálózatból vételezett energiát (pl. éjszaka) rendszerhasználati díjjal terhelve adja, míg a hálózatba termelt energiát (pl. egy napsütéses nyári napon, túltermelés esetén) a rendszerhasználati díjjal csökkentett áron vásárolja meg. Ennél jóval kedvezőbb a szaldó elszámolás, ami egyébként Európában egyre kevesebb országban lehetséges. Az éves szaldó elszámolás során egy oda-vissza mérő villanyóra méri a fogyasztást és a termelést, és a szolgáltató ugyanazért az összegért vásárolja meg a megtermelt energiát, mint amennyiért eladja azt.

Vagyis az otthonfelújítási pályázat keretében támogatott HMK-projektek ingyenes energiatárolási és szállítási szolgáltatást kapnak, valamint lehetőséget arra, hogy a nappali többletet éjszaka felhasználják, a nyári túltermelést pedig télen használják fel.  

Gyerek, tető, napelem

Napelemmel az energiaszegénység ellen

A nyár másik nagy durranása vélhetően az a vissza nem térítendő támogatásra szóló pályázat lesz, ami nem kevesebb, mint 87 ezer, az energiaszegénységnek nagy mértékben kitett családnak nyújt segítséget a tényleges rezsicsökkentéshez ingyen napelemes rendszerrel, illetve napkollektorral. Az EU-s forrásból fedezett pályázatot július végén írják ki: nagyságrendileg 70.000 rászoruló család HMKE-rendszerhez, további körülbelül 17.000 pedig napkollektorhoz juthat. A támogatás kerete előreláthatóan a 100 milliárd forintot is meg fogja haladni, és az alacsony jövedelmű, korszerűtlen otthonokban lakó családok lesznek benne érdekeltek. Ez az ambiciózus támogatás már önmagában képes megduplázni az eddigi háztartási tiszta energia-kapacitásokat!

Filléres zöldhitel ősztől

Az új otthonban gondolkodók számára pedig ősztől a közelmúltban beharangozott Zöld Otthon program a piacinál jóval kedvezőbb hitelei állnak majd rendelkezésre.  A Magyar Nemzeti Bank 2021 októberétől vezeti be az új, legfeljebb 2,5 százalékos, végig fix kamatozású lakáshitelt, amit legalább BB energiahatékonysági besorolású új otthonok vásárlására, illetve építésére lehet fordítani. A tervezett hitelprogram összkerete 200 milliárd forint lesz, hitelenkénti legfeljebb 70 millió forint összeggel és maximum 25 éves futamidővel – ez a konstrukció elég tág mozgásteret kínál a tudatos építkezőknek, lakásvásárlóknak.

 

Az ASTRASUN Solar fő profilját a naperőmű projektfejlesztés jelenti, emellett – kisebb részben – háztartási méretű kiserőműveket is telepítünk. A klímaváltozás folyamatainak megfékezése nem képzelhető el anélkül, hogy az egyes háztartások igényeit – már ahol lehetséges – tiszta energiából fedezzék.

Meglátásunk szerint az új napelemes boom a bőkezű támogatások megléte ellenére is sokaknak fog csalódást okozni: nem mindegyik otthon alkalmas napelemes rendszer telepítésére, és akadhatnak gondok a hálózati kapacitásokkal is. Bár a klímacélok érdekében el szeretné érni a kormányzat, hogy 2030-ra legalább 200 ezer, átlagosan 4 kW-os napelemes rendszer termeljen tiszta energiát, az általános energiafüggést enyhítő háztartási méretű napelemes rendszerek mellett az energia-dekarbonizáló munka oroszlánrészét a tiszta energiát termelő erőművek fogják ellátni.